Γυναικεία χορωδία, συγκροτημένη από την κοινότητα των Ουκρανών της Κωνσταντινούπολης, έψαλε σήμερα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το Χριστός Ανέστη, μετά το πέρας της Ακολουθίας της Αγάπης στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Η κοινότητα αυτή των ορθόδοξων Ουκρανών ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη συμπαράστασή του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες η χώρα τους. Οι Ουκρανοί ορθόδοξοι παρακολούθησαν τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και την Ανάσταση στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου μαζί με χιλιάδες άλλους προσκυνητές που συνέρρευσαν στο Φανάρι από την Πόλη αλλά και από άλλα σημεία της οικουμένης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο Πατριάρχης τόνισε ότι «παρά τη φαινομενική τεχνολογική πρόοδο των ανθρώπινων κοινωνιών, παρά τις διακηρύξεις περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, το εθνοφυλετικό και θρησκευτικό μίσος διογκώνονται παγκοσμίως, προκαλώντας επικίνδυνες εντάσεις». «Οι άνθρωποι, ατυχώς, δεν μπορούν να ανεχθούν τη διαφορετικότητα στον συνάνθρωπό τους. Δεν μπορούν να δεχθούν τη διαφορετική φυλετική καταγωγή του ανθρώπου, τις διαφορετικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις του, πολιτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές» κατέληξε.

Το ανέσπερο Φως της Ανάστασης διαχύθηκε από το χέρι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Κεράτιο και νοερά διέτρεξε τους δρόμους και τα στενά της Πόλης και από κει σ’ όλη την Οικουμένη. «Χριστός Ανέστη!» ανήγγειλε η φωνή του Οικουμενικού Πατριάρχη από την εξέδρα που ήταν τοποθετημένη στο κέντρο της Αυλής του Πατριαρχείου. Η ηχηρή απάντηση «Αληθώς Ανέστη!» ήρθε από τους πιστούς που είχαν κατακλύσει τον πατριαρχικό ναό, την αυλή του Πατριαρχείου και τους γύρω δρόμους.

Σύντομα σχηματίσθηκε ένα φωτεινό ποτάμι από πιστούς, που κρατούσαν τις αναμμένες λαμπάδες με το αναστάσιμο φως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των πιστών ήταν ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη Τσαρλς Χάντερ και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Νικόλαος Ματθιουδάκης.

Την ακολουθία της Ανάστασης, καθώς και όλες τη ακολουθίες της Μεγάλης εβδομάδας, τις μετέδιδε από το Φανάρι σε απευθείας σύνδεση η Τηλεόραση της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης