Το «Seaburn» είναι το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στην Νέα Υόρκη και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Αστόρια.

Ο ιδιοκτήτης του ονομάζεται Sam Chekwas, είναι 48 χρόνων και κατάγεται από την Νιγηρία, ωστόσο νιώθει Έλληνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κατάστημά του διαθέτει μεγάλη ποικιλία από ελληνικά βιβλία, γραμμένα τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά. Αρχαία και σύγχρονη λογοτεχνία και ιστορία , βιογραφίες, μελέτες και ακόμα και βιβλία τέχνης μπορεί κανείς να βρει στο ξεχωριστό αυτό βιβλιοπωλείο.

Η αγάπη του Sam για την Ελλάδα γεννήθηκε όταν ήταν ακόμη μαθητής στη Νιγηρία και διάβασε την «Αντιγόνη» στα αγγλικά. Κατά τη δεκαετία του ’80 ταξίδεψε στην χώρα μας για να σπουδάσει και να μάθει την ελληνική γλώσσα. Αφού σπούδασε οδοντίατρος, επέστρεψε στην Αμερική και το 1992 δημιούργησε τις εκδόσεις «Seaburn».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «Η σύγχρονη Ελλάδα έχει πολλά περισσότερα να επιδείξει- προωθήσει από την φέτα, τις ελιές και τις πανέμορφες παραλίες. Η Ελλάδα έχει τα βιβλία της, τα οποία μπορούν να της αποφέρουν πολλά χρήματα, αν τα προωθήσει σωστά και κάνει καλές μεταφράσεις».

Ο Sam που έχει τιμηθεί για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα, σήμερα επιδιώκει να μεταδώσει τον ελληνισμό με κάθε τρόπο. Παραδίδει μαθήματα ελληνικών δωρεάν και προσπαθεί να πείσει και άλλους να διδάξουν στα παιδιά τους την ελληνική γλώσσα.

Ο ίδιος επισκέπτεται την χώρα μας δύο φορές τον χρόνο και όπως λέει του λείπουν τα ελληνικά καφενεία «στα οποία ο κόσμος κάθεται και πίνει τον καφέ του με την εφημερίδα του και συζητάει για την πολιτική».

Όσο για την οικονομική κρίση ο άντρας αναφέρει πως «Οι αμερικάνοι δεν πιστεύουν πια στην Ελλάδα μετά την κρίση. Η Ελλάδα, όμως, ποτέ δεν θα μαραζώσει. Πρέπει να μάθουμε από αυτήν την κρίση. Η δόξα της Ελλάδας βρίσκεται στο παρόν και όχι στο παρελθόν της. Η χώρα εξακολουθεί να δημιουργεί ευκαιρίες για όλους μας κι πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες».


Επιμέλεια: Κλειώ Μπετσάκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης