Της Άντζελας Πεΐτση

Περισσότεροι από 100 Σέρβοι επιχειρηματίες αναμένεται να έρθουν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αναπτύξουν τις καλύτερες δυνατές επιχειρηματικές συνεργασίες με τους Έλληνες συναδέλφους τους, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Γνωρίστε επιχειρηματικά τη Σερβία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στο Ελληνο–Σερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας και θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου 2016 στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κώστας Γεωργάκος, τόνισε: «Σε μία εποχή δύσκολη, όλοι αναζητούμε διεξόδους. Ο επιχειρηματικός κόσμος γνωρίζει καλά ότι πρέπει ασταμάτητα να ζητά νέες ευκαιρίες. Στα δύσκολα εμείς οι Έλληνες επαγγελματίες και επιχειρηματίες αποφασίσαμε να δώσουμε τα χέρια με ομόλογους στη Σερβία και να προχωρήσουμε μαζί.

Ασφαλώς πηγαίνουμε κόντρα στο κύμα, όμως θα πετύχουμε». Και εξήγησε: «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο διοργανώνουμε το συνέδριο με τίτλο: “Γνωρίστε επιχειρηματικά τη Σερβία”. Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά δράσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σερβία. Άλλωστε αυτός δεν είναι ο ρόλος ενός διακρατικού Επιμελητηρίου;» διερωτήθηκε με νόημα.

Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, κατά τις εργασίες του Συνεδρίου, θα γνωστοποιηθούν οι επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες στους κλάδους όπως είναι η ενέργεια, οι κατασκευές, ο τουρισμός, η παροχή υπηρεσιών και τα αγροτικά προϊόντα. Θα παρουσιαστούν επίσης 60 επενδυτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ, τα οποία είτε πρόκειται να ξεκινήσουν είτε βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στη Σερβία. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προοπτική συχνότερης χρήσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τις σερβικές εμπορευματικές μεταφορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικοί και καίριοι για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι τόσο η θεματολογία όσο και ο σκοπός της υλοποίησής του.

Αναλυτικά:

Η θεματολογία του συνεδρίου

– Παρουσίαση Σερβικών projects,
– Παρουσίαση φορολογικού συστήματος της Σερβίας,
– Παρουσίαση εργασιακού καθεστώτος της Σερβίας,
– Χρηματοπιστωτικό σύστημα της Σερβίας,
– Σχέση Σερβικού κράτους-επιχειρήσεων και χρηματοδοτικά εργαλεία- Νομικό καθεστώς επιχειρήσεων, – Διαδικασία σύστασης μιας νέας εταιρίας στη Σερβία.

Σκοπός Συνεδρίου

– Ανάπτυξη επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων των Ελληνικών επιχειρήσεων με Σέρβικες επιχειρήσεις,
– Δυνατότητες επενδύσεων,
– Επενδυτικά σχέδια στην πόλη του Βελιγραδίου,
– Τελωνειακή νομοθεσία,
– Τραπεζική νομοθεσία της Σερβίας – Χρηματοπιστωτικό σύστημα Σερβίας – Τραπεζικά προϊόντα,
– Αξιοποίηση του Λιμένος Θεσσαλονίκης ως πύλη για τα προϊόντα της Σερβίας,
– Σερβία, η χώρα με τους δύο κόσμους: Ανατολή & Δύση,
– Πώς μπορώ να αξιοποιήσω την Σερβία;
– Με ποιους τρόπους μπορούμε να αναπτύξουμε επιχειρηματική δραστηριότητα στη Σερβία;
– Με ποιους τρόπους μπορούμε να συνεργαστούμε με Σερβικές επιχειρήσεις;
– Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις σχέσεις της Σερβίας με χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για εξαγωγές;
– Πώς μπορώ να εξάγω, να ιδρύσω εταιρεία, να επενδύσω στην ενέργεια, να χρηματοδοτηθώ;
– Υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης;
– Πως μπορούμε να πάρουμε επιδοτήσεις;

Κατά τις διήμερες εργασίες, θα γίνει παρουσίαση και ειδική αναφορά στους σιδηροδρόμους της Σερβίας, το αεροδρόμιο «Nikola Tesla» του Βελιγραδίου και του «Constantine the Great» του Nis, στην αεροπορική Εταιρία Air Serbia και στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερβίας.

Το ΕΕΘ υποστηρίζει το φόρουμ

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης είναι υποστηρικτής του πρώτου επιχειρηματικού φόρουμ του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος του ΕΕΘ στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, Β’ Αντιπρόεδρος του Κλεόβουλος Θεοτόκης υπογράμμισε ότι «το Επιμελητήριο μας συμμετέχει και βοηθά τέτοιες δραστηριότητες, γιατί αυτές βοηθούν στην προβολή και την οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Μόνο από κοινού θα πιάσουμε αυτόν τον στόχο, ενώ οι διαφορές και οι ηγεμονισμοί είναι πολυτέλειες στην εποχή μας. Μόνος γνώμονας μας είναι να φέρουμε δουλειές στην πόλη και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

Το Φόρουμ φιλοξενείται στο ξενοδοχείο Grand Hotel (Μοναστηρίου 305-307)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης