Με συντριπτική πλειοψηφία αλλά όχι ομόφωνη ήταν η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε τις αλλαγές του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στο μάθημα των Θρησκευτικών στις τέσσερις τάξεις του Δημοτικού αλλά και στο Γυμνάσιο. Η επίμαχη απόφαση που τινάζει στον αέρα τις αλλαγές που επιχείρησε το υπουργείο Παιδείας στο περιεχομενο του μαθήματος και στον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών ελήφθη κατά πλειοψηφία 20 υπέρ και 5 κατά.

Υπέρ της συνταγματικότητας τάχθηκαν 5 σύμβουλοι Επικρατείας οι οποίοι μειοψήφησαν. Πρόκειται για την αντιπρόεδρο του ΣτΕ Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και τους συμβούλους Επικρατείας Ιωάννη Μαντζουράνη, Θεόδωρο Αραβάνη, Μιχάλη Πικραμένο και Αναστασία-Μαρία Παπαδημητρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μειοψηφία των 5 μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ επισημαίνει ότι το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις ουδόλως υποχρεώνουν τον νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε όχι με “ανάπτυξη” θρησκευτικής συνείδησης, αλλά με “επιβολή” θρησκευτικής συνείδησης συγκεκριμένου περιεχομένου.

Αυτό όμως αντίκειται στις αρχές της θρησκευτικής ουδετερότητας και της πολυφωνίας που διέπουν την παροχή της εκπαίδευσης από το Κράτος και θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα του μαθητή να επιλέξει και να διαμορφώσει κριτικά ουσιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς του και της αντίληψής του για τον κόσμο και τον άνθρωπο.

Επίσης, η μειοψηφία αναφέρει ότι η απόφαση του Νίκου Φίλη υπηρετεί τους σκοπούς της παροχής από το Κράτος θρησκευτικής εκπαίδευσης πολυφωνικής και αξιολογικά ουδέτερης, παρουσιάζει επαρκώς τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι διατάξεις των διεθνών συμβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης