Η νομιμότητα της διακοπής κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής κρίνεται αυτή την ώρα από τους συμβούλους της Επικρατείας, με τη Χρυσή Αυγή να προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι αντισυνταγματική η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία σταμάτησε η κρατική χρηματοδότησή της.

Προς το παρόν πάντως, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει απορρίψει την αίτηση αναστολής της Χρυσής Αυγής για την προσωρινή παύση της κρατικής της χρηματοδότησης. Αυτή τη φορά, με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανόφ θα εξετάσει την ουσία των επιχειρημάτων που προβάλλει η Χρυσή Αυγή αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών. Και αυτό γιατί δεν μπορεί η Βουλή από τη μία να ψηφίζει το νόμο για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και στη συνέχεια να έρχεται πάλι η ίδια να ελέγξει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του νόμου.

Επίσης, σύμφωνα με την προσφυγή παραβιάζεται τόσο το άρθρο 5 του Συντάγματος που θεσπίζει την ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας, όσο και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) όπως και το άρθρο 29 του Συνταγματικού χάρτη, που ορίζει ότι τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος για τις εκλογικές στους δαπάνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης