«Μπλόκο» στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που προανήγγειλε η κυβέρνηση για την 5η Ιουλίου επιχειρούν δύο πολίτες, με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας τέως σύμβουλος Επικρατείας και ένας μηχανικός χαρακτηρίζουν ως αντισυνταγματική και παράνομη τη διαδικασία.

Ένας τέως σύμβουλος Επικρατείας και ένας μηχανικός χαρακτηρίζουν ως αντισυνταγματική και παράνομη τη διαδικασίαΤην Πέμπτη, με αίτησή τους θα ζητήσουν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ή απόφαση του Τμήματος Αναστολών για να «παγώσει» το δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας πως η ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες όλες οι νομοθετικές πράξεις για την διεξαγωγή του.

Στην προσφυγή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι από τις συνταγματικές επιταγές δεν επιτρέπεται να τίθεται σε δημοψήφισμα ερωτήματα τα οποία «ανάγονται στην διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής και την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτει ή επηρεάζουν άμεσα (δυσμενώς ή ευμενώς) την δημοσιονομική κατάσταση του κράτους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλούμενοι τη νομοθεσία που αφορά την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων (νόμο 4023/2011), θεωρούν πως το ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να αποφανθεί ο Έλληνας πολίτης, δεν διατυπώνεται με τρόπο σαφή και σύντομο -όπως απαιτεί ο νόμος- αλλά είναι πολυσύνθετο, περιγράφεται με ειδικούς τεχνικούς και επιστημονικούς όρους, οι οποίοι είναι «αδύνατον να γίνουν κατανοητοί από την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων».

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν παράνομες τις σχετικές νομοθετικές πράξεις λόγω του σύντονου χρόνου διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, που έχει ως αποτέλεσμα να καθιστά αδύνατη την ενημέρωση του εκλογικού σώματος. Επίσης θα υποστηρίζουν πως στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν δημοσιεύονται τα κείμενα των διεθνών οργανισμών του Eurogroup της 25.6.2015.

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι η πράξη του υπουργικού συμβουλίου και το Προεδρικό Διάταγμα, είναι άκυρα, καθώς έχουν εκδοθεί «κατά κατάχρηση εξουσίας», αφού εκδόθηκαν για «σκοπό τελείως διάφορο από εκείνον για τον οποίο προβλέφθηκε συνταγματικώς ο θεσμός του δημοψηφίσματος και άσχετο προς την έννοια του εθνικού ζητήματος, όπως αυτή γίνεται δεκτή από την επιστήμη και στην κοινή αντίληψη».

Η απόφαση την Παρασκευή

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει την Παρασκευή αν θα διεξαχθεί ή όχι το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.

Ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, συγκαλεί εκτάκτως την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μεθαύριο στις 12.00 το μεσημέρι για να συζητηθεί η προσφυγή των δύο πολιτών.
Η προσφυγή θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ με πρόεδρο τον κ. Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.

Μετά την συζήτηση της προσφυγής σε δημόσια συνεδρίαση, οι σύμβουλοι Επικρατείας θα μπουν σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών. Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να εκδοθεί αυθημερόν, δηλ. έως τη νύχτα της Παρασκευής.

Τέλος, όπως έχουν δηλώσει οι δύο πολίτες, αύριο θα καταθέσουν στο ΣτΕ αίτηση με την οποία θα ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ή απόφαση του Τμήματος Αναστολών που να «παγώνει» το δημοψήφισμα, κίνηση ωστόσο που πλέον είναι άνευ αντικειμένου.

Διαβάστε επίσης:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει για τη διεξαγωγή ή όχι του δημοψηφίσματος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης