Το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου θα βρεθούν τελικά αντιμέτωποι με τους ανακριτές διαφθοράς οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Και οι δύο εμφανίστηκαν το πρωί στους ανακριτές Χρήστο Παπακώστα και Δημήτρη Καβαλάρη, αλλά ζήτησαν και πήραν προθεσμία για τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εναντίον των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, ενώ ο Γιάννης Διώτης βαρύνεται επιπλέον με το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου. Ο τελευταίος ενεπλάκη στην υπόθεση, καθώς είχε λάβει από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το αντίγραφο-στικάκι της αρχικής λίστας και φέρεται να το παραποίησε.

Ο κ. Καπελέρης είχε παραλάβει μια λίστα 20 ονομάτων από τον κ. Παπακωνσταντίνου, με τους μεγαλύτερους καταθέτες της λίστας, με την εντολή να ελέγξει εάν όντως αντιστοιχούν τα ονόματα σε λογαριασμούς, χωρίς να πραγματοποιήσει όμως φορολογικό έλεγχο.

Στις έγγραφες εξηγήσεις που είχε δώσει ο κ. Διώτης το καλοκαίρι του 2013, είχε παραδεχθεί ότι αντέγραψε το ηλεκτρονικό αρχείο της λίστας Λαγκάρντ, αλλά είχε ζητήσει πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος αλλοίωσε το USB stick. Ο ίδιος, όπως ισχυρίζεται, δεν έκανε ποτέ την ενέργεια αυτή, γιατί δεν είχε κανένα κίνητρο ούτε και ανέμενε οποιαδήποτε όφελος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο κ. Καπελέρης είχε καταθέσει στους οικονομικούς εισαγγελείς ότι ο τότε πολιτικός προϊστάμενος του, δηλαδή ο Γ. Παπακωνσταντινου, δεν του έδωσε ποτέ εντολή να ελέγξει τη λίστα Λαγκάρντ.

Οι ανακριτές τούς κάλεσαν σε απολογία αφού προηγουμένως έλαβαν τις εκθέσεις ελέγχου από το ΣΔΟΕ και τις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ. Αυτές συντάχθηκαν με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, με στόχο να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο τα 2.062 ονόματα της λίστας έχουν διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Να σημειωθεί ότι το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τα συγγενικά του πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων, σύμφωνα με την κατηγορία, «αφαιρέθηκαν» από την επίμαχη λίστα, βρίσκεται στον Άρειο Πάγο.

Εκεί έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση ενώπιον του ειδικού αρεοπαγίτη ανακριτή, ενώ εκκρεμεί η πρόταση του εισαγγελέα για την παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης