Βίντεο – φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Την ενοχή του 58χρονου κατηγορούμενου για τη δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, χωρίς κανένα ελαφρυντικό ζήτησε η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, Μίνα Σωτηροπούλου.

Η εισαγγελική λειτουργός όπως αναφέρουν πληροφορίες δεν πείστηκε ούτε κατ’ ελάχιστο από τον ισχυρισμό που προέβαλε απολογούμενος ο κατηγορούμενος, υποστηρίζοντας ότι ένας Αθηναίος δικηγόρος και ένα ακόμα πρόσωπο με το ψευδώνυμο Χάρης ήταν εκείνοι από τους οποίους πήρε την εντολή να βγάλει για 3-4 μήνες εκτός υπηρεσίας την άτυχη εφοριακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας χαρακτήρισε αξιόλογη την Δώρα Ζέμπερη για την κοινωνία και την οικογένειά της, η οποία αντί να χαίρεται την ηλικία της, ξεχρέωνε χρέη από τζόγο.

«Είχε πολλά φορτία στην πλάτη της» είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Είχε πικρία από την οικογένεια. Δεν φρόντισε και ο πατέρας να την προστατεύσει».

«Δεύτερη πηγή κινδύνου ήταν το επάγγελμα της. Είχε περαιώσει 230 υποθέσεις. Η Δώρα είχε διαισθανθεί τον κίνδυνο και γι’ αυτό είχε αφήσει 500 ευρώ μέσα σε νέα βιβλίο και τα pin των καρτών της. Μια νέα κοπέλα αντί να είναι ερωτευμένη και να διασκεδάζει πήγαινε στο νεκροταφείο. Η Δώρα μάλλον είχε απογοητευτεί από τον κόσμο των ζωντανών και πλησίαζε τον κόσμο των νεκρών, το μοναδικό της καταφύγιο. Αυτό ενόχλησε τον κατηγορούμενο που ανάλωσε τη ζωή του στα ναρκωτικά και στις κλοπές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως παρατήρησε η εισαγγελέας οι αντιφάσεις του κατηγορούμενου ήταν πολλές αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πως κάποιος άλλος να συνέταξε τα υπομνήματα με τα οποία άλλαξε την αρχική του ομολογία.

Τα σημεία που επλήγη η Δώρα δεν ήταν τυχαία, κατά την εισαγγελέα. «Ήταν πολλά. Ήταν μοιραία. Η οικογένεια δεν θα πάρει ποτέ απάντηση γιατί έφυγε αυτό το κορίτσι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η εισαγγελέας έκλεισε την αγόρευσή της στηλιτεύοντας το γεγονός ότι χάρη στο νόμο αποφυλακίστηκε πριν να είναι έτοιμος να επαναενταχθεί. «Δεν ήταν έτοιμος να αποφυλακιστεί. Αυτό ήταν το μεγάλο έγκλημα της πολιτείας. Τρεις τέσσερις μήνες μετά έκανε έγκλημα. Την παρακολουθούσε ένα μήνα. Χάλασε τη ζωή του, τη ζωή μιας κοπέλας και της οικογένειας. Αν βρει το δρόμο για την αλήθεια ας κοιτάξει τον Θεό και ας την πει» σημείωσε.

Απειλές και αναταραχή στη δίκη

Νωρίτερα, το πρωί της Τρίτης ο 58χρονος κατηγορούμενος οδηγήθηκε στη δικαστική αίθουσα φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και συνοδευόμενος από ισχυρή αστυνομική δύναμη. 

«Θα σε σκοτώσω. Αφήστε με να τον σκοτώσω» φώναζε ο πατέρας της Δώρας στους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τον συγκρατήσουν.

Η ακροαματική διαδικασία
Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο συνήγορος του 58χρονου κατήγγειλε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση κινδύνευσε η σωματική του ακεραιότητα, γι’ αυτό και σήμερα συνοδευόταν από αστυνομικό. «Κινδύνευσα και έφυγα από την πίσω πόρτα» είπε ο κατηγορούμενος στους δικαστές, ενώ η υπεράσπισή του ζήτησε και πάλι να καταθέσει ο γενετιστής ο οποίος, σε αντίθεση με τα εργαστήρια της αστυνομίας, εντοπίζει και τρίτο άτομο στον τόπο του εγκλήματος στο Β’ νεκροταφείο.

«Το μόνο που συνδέει τον κατηγορούμενο με τη δολοφονία είναι μια χαρτοπετσέτα με αίμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος, με την εισαγγελέα να εκφράζει τη θέση πως σε αυτήν τη φάση της διαδικασίας δεν κρίνει σκόπιμο να καταθέσει ο συγκεκριμένος μάρτυρας και την πρόεδρο να σχολιάζει με νόημα ότι το δικαστήριο συνεκτιμά όλα τα στοιχεία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, κατέθεσαν συνάδελφοι της Δώρας Ζέμπερη, οι οποίοι μίλησαν για την κακή ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η 32χρονη εφοριακός το τελευταίο διάστημα πριν από το έγκλημα.

«Είχε πέσει πολύ ψυχολογικά και, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία της, της είπα να πάει σε έναν ειδικό» κατέθεσε συνάδελφος της άτυχης κοπέλας και συμπλήρωσε: «Εκείνη τότε μου είπε αναφερόμενη στον φίλο της που είχε φύγει από τη ζωή: ”το μόνο που θέλω είναι να πεθάνω, έχασα το στήριγμά μου”».

Οι μάρτυρες υποστήριξαν ότι η Δώρα είχε καταρρεύσει μετά τον θάνατο του φίλου της και τον χωρισμό της, ωστόσο ουδείς συνέδεσε την κακή ψυχολογική της κατάσταση με τις υποθέσεις που χειριζόταν στην εφορία. «Δεν είχα ακούσει ότι την απειλούσαν, θεωρώ ότι θα είχε ενημερώσει τον προϊστάμενό της στην περίπτωση που είχε πρόβλημα» είπε μια συνάδελφός της.

Το γεγονός ότι η άτυχη Δώρα ένιωθε επιβαρυμένη από τη δουλειά της κατέθεσε πρώην συνάδελφός της, η οποία διατηρεί προσωπική σχέση με τον αδελφό της. «Θεωρώ ότι ήταν λογικό να φοβάται λόγω των σημαντικών υποθέσεων που χειριζόταν. Πάντα κατάφερνε τα πάντα, όσες δυσκολίες κι αν είχε πάνω της» υποστήριξε.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης