Τον δικό του απολογισμό σχετικά με την επίσκεψη του, πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ έκανε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Σημειώνεται πως ο κ. Πάιατ ήταν παρών στις συναντήσεις του πρωθυπουργού που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσινγκτον.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό το βράδυ της Παρασκευής ο κ.Πάιατ εστίασε στα μείζονα ζητήματα των συνομιλιών στις ΗΠΑ, όπως η προμήθεια των F-16, οι επενδύσεις και το χρέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τα F-16 ξεκαθάρισε πως έγινε ενημέρωση για όλο το «πακέτο» των 2,4 δισ. δολαρίων, αλλά η Ελλάδα θα αποφασίσει «πόσο» από αυτό θα αγοράσει. «Η τιμή θα έχει σχέση με το τι θα θελήσει η Ελλάδα να αγοράσει. Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν ό, τι θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση ως δέσμευσή της σαν σύμμαχος χώρα που είναι» δήλωσε και πρόσθεσε «φυσικά θα υπάρξει απτό όφελος για την ελληνική οικονομία. Διότι η Lockheed έχει δεκαετή συνεργασία με την ΕΑΒ. Η συνέχιση και εμβάθυνση της συναργασίας αυτής θα είναι για το καλό και των δύο χωρών».

«Οι αμερικανικές επενδύσεις αυξάνονται. Οι ΗΠΑ ήταν η μεγαλύτερη πηγή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο. Υπήρξε και σπουδαίο ενδιαφέρον για άλλους Αμερικανούς επενδυτές» είπε ενώ αναφερόμενος στο χρέος σημείωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε «μία ισχυρή θέση».

Κλείνοντας μίλησε για τα ενθαρρυντικά μηνύματα στήριξης των ΗΠΑ σημειώνοντας: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανήγγειλε μία πολύ ισχυρή αμερικανική θέση για την υποστήριξη στην ελάφρυνση χρέους. Υπήρξε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι όλοι δεσμεύονται να εργασθούν προς τον στόχο, ώστε να βγει η Ελλάδα από τη βοήθεια και την οικονομική εποπτεία το 2018».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης