Αντιμέτωποι με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα βρίσκονται οι 21 συλληφθέντες, βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς και για παράνομη οπλοκατοχή ανά περίπτωση.
Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στον αρμόδιο ανακριτή για θέματα διαφθοράς, ο οποίος θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες και θα επισπεύσει τις νομικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Τρίτη (οι πέντε βουλευτές) και την Τετάρτη (τα υπόλοιπα μέλη της Χ.Α.).
Στις 3.15 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι 21 κατηγορούμενοι εξήλθαν από το ανακριτικό γραφείο και πήραν τον δρόμο της επιστροφής για τα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
(O N. Mιχαλολιάκος με την κόρη του λίγο μετά τη 1.00 τα ξημερώματα έξω από το ανακριτικό γραφείο)
(Οι προσαγωγές των 21 κατηγορουμένων)
(Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος)
Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Χρήστος Παππάς σε περίπτωση που δεν συλληφθεί εντός 48 ωρών θα πρέπει η Βουλή να ζητήσει την άρση ασυλίας του και να αποφασίσει για το εάν θα λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Όλο το χρονικό των εξελίξεων
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά τις συλλήψεις ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής. Έπειτα από περίπου εννέα ώρες παραμονής στον 12ο όροφο της Γ.Α.Δ.Α., οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος προσήχθησαν λίγο μετά τις 19.00 στο κτήριο 16 της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με τα τζιπ της Αντιτρομοκρατικής. Λίγο μετά τις 21.00 ακολούθησε η προσαγωγή των άλλων 14 στελεχών της οργάνωσης (μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης), καθώς και του ειδικού φρουρού και της ανθυπαστυνόμου που φέρονται να εμπλέκονται σε αξιόποινες πράξεις της Χρυσής Αυγής.
(Η μεταγωγή των συλληφθέντων)
(Στον εισαγγελέα τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής)
(Ο Νίκος Μιχαλολιάκος)
(Ο Ηλίας Παναγιώταρος)
O Hλίας Κασιδιάρης κατά τη μεταγωγή του φώναξε «κουφάλες, δεν θα λυγίσουμε ποτέ».
(Ο Γιάννης Λαγός)
(Γιάννης Λαγός – Ηλίας Κασιδιάρης)
(Ο Νίκος Μίχος)
Κατά την προσαγωγή του, ο Νίκος Μίχος φώναζε «είμαστε περήφανοι αγωνιστές».
(Η Ουρανία Μιχαλολιάκου έσπευσε να αγκαλιάσει και να φιλήσει τον πατέρα της)
«Το βράδυ να φάτε μνημόνιο δεν θα έχει τίποτα άλλο η κατσαρόλα» φώναζε ο Ηλίας Παναγιώταρος προκλητικά στους δημοσιογράφους κατά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα.
Η Ελένη Ζαρούλια φώναζε στον σύζυγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο, «αγάπη μου, τους ξεφτίλισες».
Προς σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, θεωρείται πολύ πιθανό να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών της Αθήνας, προκειμένου η ανάκριση να διενεργηθεί από εφέτη ανακριτή.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Στη συνταγματική πρόβλεψη ότι «δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για τα αυτόφωρα κακουργήματα» στηρίχθηκε η σύλληψη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου και βουλευτών της οργάνωσης. Αυτό ορίζει το άρθρο 62 σχετικά με τη δίωξη, σύλληψη και φυλάκιση βουλευτή.
Παρά ταύτα οι συλληφθέντες καθώς και όσοι ακολουθήσουν και φέρουν την βουλευτική ιδιότητα, δεν την χάνουν παρά μόνον όταν επιβληθεί εις βάρος τους καταδικαστική απόφαση και μάλιστα τελεσίδικη, όπως επιμένουν οι συνταγματολόγοι. Σε αυτή την περίπτωση εκπίπτουν αυτοδικαίως του βουλευτικού αξιώματος. Ενώ για να μην έχουν δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιοι θα πρέπει να καταδικαστούν ποινικά και να τους αφαιρεθούν τα πολιτικά δικαιώματα.
Διαβάστε τις απόψεις των συνταγματολόγων κ.κ. Δημητρόπουλου, Χρυσόγονου και Κατρούγκαλου
Συνεχίζεται η αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη μελών της Χ.Α.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις, εκ των οποίων η μία αφορά στον Χρήστο Παππά, ενώ στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει συνολικά 10 άτομα. Όπως είχε δηλώσει το πρωί του Σαββάτου στο zougla.gr ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας: «Μετά από έρευνα της εισαγγελίας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε ως εγκληματική οργάνωση. Θα γίνουν και άλλες συλλήψεις».
Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος συνελήφθη στις 08.20 το πρωί του Σαββάτου στο σπίτι του στην Πεύκη. Την ίδια ώρα οι αστυνομικοί προχωρούσαν στη σύλληψη του Ηλία Κασιδιάρη στο Πικέρμι και του Γιάννη Λαγού στον Πειραιά.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος, παραδόθηκε λίγο μετά τις 14.50 το μεσημέρι του Σαββάτου οικειοθελώς στους αστυνομικούς, κάνοντας την εμφάνισή του στο κτήριο της Γ.Α.Δ.Α..
Η επιχείρηση της αστυνομίας ακολούθησε τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παρενέβη ύστερα από την ενεργοποίηση της παραγγελίας της εισαγγελίας, σύμφωνα με την οποία η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση.
Οι συλλήψεις έγιναν με εντολή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά τη μελέτη του πορίσματος του αντεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη. Δικαστικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι συλλήψεις βασίζονται στις 32 δικογραφίες που έχουν αποσταλεί στον Άρειο Πάγο, καθώς και σε καταθέσεις μαρτύρων.
Το πόρισμα του εισαγγελέα
Εννέα σελίδες είναι το πόρισμα του εισαγγελέα με βάση το οποίο εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης για τα στελέχη και τους βουλευτές της Χ.Α. αλλά και του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου.
Το πόρισμα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την οργάνωση, τη δομή και την ιεραρχία του κόμματος, δίνοντας διεισδυτικό ρόλο στον Νίκο Μιχαλολιάκο.
Σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη, η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση η οποία δρούσε από το 1987. Στο πόρισμα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος αναφέρεται ως «Führerprinzip», προκειμένου να αναδειχθεί ως αρχηγός, ενώ ο υπαρχηγός εμφανίζεται ο Χρήστος Παππάς.
Καταλυτικό ρόλο στην έρευνα έπαιξαν οι συνομιλίες μεταξύ μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι φέρονται να συνομιλούν μεταξύ τους και να γνωρίζουν για τις παράνομες πράξεις της οργάνωσης.
Ενδεικτικά, αναφέρονται περιπτώσεις ανθρωποκτονιών, αλλά και απόπειρες ανθρωποκτονίας, από μέλη της Χ.Α..
Οι συνομιλίες που καταγράφηκαν, προέκυψαν από δέκα δικογραφίες που αφορούν κακουργήματα και συγκεκριμένα ανθρωποκτονίες και βαριά περιστατικά.
Από τους δέκα φακέλους, οι σημαντικότερες υποθέσεις είναι αυτές της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και ενός Πακιστανού στα Πετράλωνα.
Παρακάμπτεται η βουλευτική ασυλία
Βαρύς αναμένεται να πέσει ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης στα κορυφαία στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Νομικοί κύκλοι, εξηγούν στο zougla.gr ότι, όταν πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, ιδιαίτερα ο αρχηγός και διευθύνων αυτής αλλά και τα μέλη της αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης 10 – 20 ετών.
«Όταν πρόκειται για κακούργημα η βουλευτική ασυλία παρακάμπτεται. Η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι κακούργημα. Βέβαια, το τι στοιχεία έχει ο εισαγγελέας και πως θα ασκηθούν οι διώξεις δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης, μιλώντας στο zougla.gr, εξήγησε ότι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είναι ένα από τα πλέον επικίνδυνα εγκλήματα, καθώς προσβάλει απεριόριστο αριθμό εννόμων αγαθών.
«Η συγκρότηση της έχει διάρκεια. Οι ποινές έχουν αυξηθεί και είναι ένα αδίκημα διαρκές που προσβάλει την έννομη τάξη και τους θεσμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δηλώσεις Παναγιώταρου έξω από τη ΓΑΔΑ
Σε δηλώσεις του έξω από τη ΓΑΔΑ ο βουλευτής της Χ.Α. Ηλίας Παναγιώταρος είπε στους δημοσιογράφους: «H κοινωνία θα τους κρίνει όλους. Δεν γίνεται να συλλαμβάνουν τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, σε μία Ελλάδα του μνημονίου και των 3.000 αυτοκτονιών, την ώρα μάλιστα που για σημαντικά εγκλήματα δεν τιμωρήθηκε κανείς».
Ο Γ. Γερμενής στη ΓΑΔΑ:
Eξερχόμενος της ΓΑΔΑ, ο Αρ. Ματθαιόπουλος δήλωσε:
Στο μεταξύ, λίγο μετά την ανακοίνωση περί συλλήψεων στελεχών του κόμματος, μέλη της Χρυσής Αυγής άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τη ΓΑΔΑ.
Διαβάστε επίσης: Προσαγωγή με χειροπέδες, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013, 18:52