Δύο σημαντικά βήματα για την προστασία του περιβάλλοντος φαίνεται ότι κάνει ο δήμος Βόλου με τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν προς υγειονομική ταφή και τη μείωση της λυματολάσπης που παράγεται στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν τεθεί σε λειτουργία δύο διαφορετικά πιλοτικά προγράμματα σε ΧΥΤΑ και Βιολογικό αντίστοιχα και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις το τελευταίο δεκαήμερο, στο χώρο του ΧΥΤΑ Βόλου, λειτουργεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, μέσω της οποίας γίνεται διαχωρισμός των οργανικών σκουπιδιών και των άλλων απορριμμάτων που προωθούνται για κομποστοποίηση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μαγνησίας, Κώστα Γανωτή, τα πρώτα αποτελέσματα της λειτουργίας της μονάδας είναι ενθαρρυντικά.

Μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, στη μονάδα κατέληξαν 400 τόνοι σκουπιδιών από πράσινους κάδους μέσα στην πόλη. Τα σκουπίδια τεμαχίζονται και περνούν από κόσκινο. Στη συνέχεια υπάρχουν δύο γραμμές που διαχωρίζουν τα απορρίμματα σε οργανικά και μη. Όσα δεν είναι οργανικά απόβλητα προωθούνται σε διάδρομο, όπου γίνεται μαγνητική διαλογή των μεταλλικών απορριμμάτων. Ακολουθεί και στάδιο χειροδιαλογής των ανακυκλώσιμων. Προκύπτει ένα υπόλειμμα περίπου 20% το οποίο περνά για δεύτερη φορά από κόσκινο και η τελική ποσότητα που προωθείται για υγειονομική ταφή είναι μόλις 10%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα σε διάστημα 10 ημερών από το σύνολο των 400 τόνων απορριμμάτων μόλις οι 40 – 45 τόνοι προωθήθηκαν για υγειονομική ταφή. Η υπόλοιπη ποσότητα απορριμμάτων θα γίνει κομπόστ, η ποιότητα του οποίου επίσης θα αξιολογηθεί.

Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά για διάστημα τριών μηνών περίπου και εντάσσεται στο πλαίσιο του στόχου της μείωσης των απορριμμάτων που ενταφιάζονται.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, Κώστα Γανωτή, στο ΧΥΤΑ, καταλήγουν κάθε χρόνο περίπου 100.000 τόνοι απορριμμάτων.

Ο δήμος Βόλου για κάθε τόνο απορριμμάτων που απορρίπτει στο ΧΥΤΑ πληρώνει περίπου 11 ευρώ. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 το ποσό τριπλασιάζεται. Για κάθε τόνο θα πληρώνει 35 ευρώ αν δεν έχει αναπτύξει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.

Υπάρχει επίσης και η ευρωπαϊκή επιταγή, βάσει της οποίας, ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής θα πρέπει να μειωθεί σε ποσοστό 20%.

Το στοίχημα φαίνεται να επιτυγχάνεται μέσω του πιλοτικού προγράμματος που έχει τεθεί σε λειτουργία.

Καθαρό νερό κατά 97%

Παράλληλα με το πιλοτικό πρόγραμμα στο ΧΥΤΑ, «τρέχει» και δεύτερο πιλοτικό πρόγραμμα στο Βιολογικό Καθαρισμό του Βόλου.

Πρόκειται για τη μέθοδο βιοενίσχυσης διαχείρισης της ιλύος, μία πρωτοποριακή μέθοδο, κατά την οποία μικροοργανισμοί ευνοούν το ρυθμό της βιοδιάσπασης του οργανικού φορτίου με αποτέλεσμα η ποσότητα που παραμένει να είναι σχεδόν μηδενική.

Η μέθοδος με τους μικροοργανισμούς ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο Βιολογικό και αν τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά στόχος είναι να επεκταθεί και στα αντλιοστάσια αλλά και στο δίκτυο αποχέτευσης.

Σήμερα μεταφέρονται κάθε χρόνο από το Βιολογικό προς το ΧΥΤΑ 6.000 τόνοι λυματολάσπης. Το κόστος της αφυδάτωσης της λυματολάσπης και της μεταφοράς είναι το μικρότερο πρόβλημα συγκριτικά με την επιβάρυνση που δέχεται το περιβάλλον από τη στιγμή που δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος εναπόθεσης του φορτίου.

Τη συγκεκριμένη μέθοδο χρησιμοποιούν όχι μόνο ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα αλλά και βιομηχανίες τροφίμων που διαθέτουν εγκαταστάσεις βιολογικού. Μόνο στο Μιλάνο όπου λειτουργούν 35 βιολογικοί εφαρμόζεται και στους 35 η συγκεκριμένη μέθοδος βιοενίσχυσης. Σημειώνεται από τη στιγμή που μειώνεται η παραμονή της ιλύος και η ποσότητά της, μειώνεται και η οσμή. Αν το σύστημα εφαρμοστεί και στο δίκτυο αποχέτευσης τότε θα μειωθούν και τα φαινόμενα φραγμένων αγωγών αλλά και η δυσάρεστη οσμή που αναδύεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρόσφατα ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα εφαρμογής του συγκεκριμένου συστήματος στο Βιολογικό.

Η λυματολάσπη έχει μειωθεί και μαζί η δυσοσμία τόσο στη γύρω περιοχή όσο και μέσα στο Βιολογικό, ενώ το νερό που βγαίνει είναι καθαρό σε ποσοστό 97%.

Μάλιστα όπως επεσήμανε το νερό θα μπορεί να χρησιμοποιείται για άρδευση πάρκων προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση του πηγαίου νερού που χρησιμοποιείται για πόση.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Ταχυδρόμος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης