Αδυνατούν να συμμορφωθούν με το νόμο οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον «παράδεισο» της Κρήτης, τη Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, το ακατοίκητο -πρόκειται για περιοχή Natura- νησί λίγα μίλια νότια της Ιεράπετρας, που σε ομορφιά θυμίζει τη γνωστή παλιά ταινία «Γαλάζια Λίμνη». Στο νησί συρρέουν εκατοντάδες τουρίστες καθημερινά, οι οποίοι ταξιδεύουν με το καράβι από την Ιεράπετρα το πρωί και είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πεδίο δόξης λαμπρό για τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τη μοναδική ταβέρνα και το μοναδικό μπιτς μπαρ του νησιού, καθώς και τις ξαπλώστρες, που έχουν ξεφυτρώσει ανάμεσα στους σπάνιους κέδρους.

​Ο ιδιοκτήτης έσπευσε μετά τον έλεγχο να ασφαλίσει τους εργαζόμενους, αλλά ο φάκελος απεστάλη από την ΑΑΔΕ στον ΕΦΚΑ και αυτός θα καταβάλει πρόστιμο 73.500 ευρώΠρόσφατα επισκέφτηκαν τον «παράδεισο» ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και διαπίστωσαν ότι τα έσοδα για το κράτος από την τεράστια τουριστική κίνηση είναι… μηδέν, καθώς οι ταμειακές μηχανές ήταν ψεύτικες!

Με προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου δεν μπήκε λουκέτο, προφανώς λόγω και της μοναδικότητας του τόπου, όμως οι επιχειρηματίες δεν έβαλαν μυαλό: ναι μεν οι ταμειακές αντικαταστάθηκαν και οι αποδείξεις κόβονταν κανονικά, όμως οι εργαζόμενοι ήταν στο σύνολό τους αδήλωτοι!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πέντε ελεγκτές, προσποιούμενοι τους πελάτες, που κατέφθασαν ξανά στη Χρυσή τη Δευτέρα, διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι οι επτά εργαζόμενοι ήταν αδήλωτοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης έσπευσε μετά τον έλεγχο να ασφαλίσει τους εργαζόμενους, αλλά ο φάκελος απεστάλη από την ΑΑΔΕ στον ΕΦΚΑ και αυτός θα καταβάλει πρόστιμο 73.500 ευρώ (10.500 ευρώ/εργαζόμενο).

Η Χρυσή όμως δεν είναι το μόνο παράδειγμα παρανομίας στον τομέα του τουρισμού. Σε άλλες περιπτώσεις:

– Στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη, σε καφέ- μπαρ στο οποίο είχε μπει «λουκέτο» το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, κλιμάκιο της ΑΑΔΕ ανακάλυψε το πρωί της Κυριακής ότι ο ιδιοκτήτης του είχε παραβιάσει τη σφραγίδα και το λειτουργούσε εκ νέου. Αυτόματα το 48ωρο «λουκέτο» μετατράπηκε σε κλείσιμο για 10 ημέρες.

– Στη Σάμο ιδιοκτήτρια εστιατορίου αντέδρασε επειδή κλιμάκιο της ΑΑΔΕ, παρουσία αστυνομικών, επέβαλε λουκέτο 48 ωρών για αποδείξεις που δεν έκοβε. Η ιδιοκτήτρια έσκισε το αυτοκόλλητο στην είσοδο αρνούμενη να δεχθεί το «λουκέτο». Η «καμπάνα» για την συμπεριφορά της αυτή ήταν να οδηγηθεί στο αυτόφωρο και το κατάστημα να κλείσει για 12 ημέρες!

– Λουκέτα για 2 ημέρες επέβαλαν επίσης οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ και σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας φαστ-φουντ (λειτουργούσε ως franchise) στο Ηράκλειο στην Κρήτη, σε πολύ γνωστό σουβλατζίδικο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε beach bar στο Εράσμιο στην Ξάνθη, αλλά και σε καφέ- μπαρ στην Αχλαδερή στο Αλιβέρι της Εύβοιας. Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν κοβόταν καμία απόδειξη στην καντίνα στο πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Κεραμωτή- Θάσος και επιβλήθηκε πρόστιμο, καθώς δεν μπορεί, βάσει του νόμου, να μπει «λουκέτο».

Δείτε το παλαιότερο ρεπορτάζ του zougla.gr για τη Χρυσή:

Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι λίγα ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας, του Νομού Λασιθίου, πασίγνωστο λόγω των καταγάλανων ακτών του και των σπάνιων κέδρων του, που διαμορφώνουν ένα «αφρικανικό» σκηνικό ιδιαίτερης ομορφιάς. Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες το επισκέπτονται κάθε χρόνο, όμως η «Χρυσή» (ή Γαϊδουρονήσι) αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και άρα απαγορεύεται η διαμονή στο νησί, αν και πολλοί φανατικοί φίλοι του, παρά τις συστάσεις των Αρχών, κατασκηνώνουν κάτω από τους κέδρους.

Και όμως, ο κυρ Νικόλας ή «Πονηρός», όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι μόνιμος κάτοικος εδώ και 40 χρόνια, ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχουν μιμητές του, οι οποίοι έχουν αφήσει τα… αστικά εγκόσμια, για να εγκατασταθούν μόνιμα σε αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν «Γαλάζια Λίμνη», παραλληλίζοντας την ομορφιά του νησιού με τη γνωστή ταινία.

Η κάμερα της zougla.gr βρέθηκε στο Γαϊδουρονήσι και κατέγραψε τις δηλώσεις κάποιων από τους ελάχιστους κατοίκους του, οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κυρίως τον χειμώνα, φαίνονται ευτυχισμένοι για την απόφασή τους…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης