«Αρκετά ανησυχητική» χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία όσοι πρόσφυγες έρθουν στην Ελλάδα από τις 17 Απριλίου και μετά δεν θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και θα κυκλοφορούν ελεύθεροι, Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, ο οποίος όμως δεν κατονομάζεται.

Όπως επισημαίνει μάλιστα το πρακτορείο, η προσπάθεια να αποθαρρυνθούν οι πρόσφυγες από το να περνάνε από την Τουρκία στην Ελλάδα συνιστά ένα από τα βασικά σημεία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό που έχει κύριο στόχο να μην επαναληφθεί η κρίση του 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες – κυρίως Σύροι – έφθασαν στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο του 2016, όταν συνήφθη η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, είχε περιοριστεί η μετακίνηση αιτούντων άσυλο από πέντε ελληνικά νησιά. Επιπλέον, το Reuters σημειώνει ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των μεταναστών και προφύγων που έχουν φτάσει στα νησιά μέχρι σήμερα είναι αυξημένος κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Από την πλευρά της Κομισιόν, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε, πάντως, ότι «σε κάθε περίπτωση είναι ζήτημα των ελληνικών Αρχών να αξιολογήσουν την απόφαση του ΣτΕ.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια ή στην περιοχή που τους ορίζεται, με βάση απόφαση του διευθυντή της υπηρεσίας ασύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης