Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας συνελήφθησαν χθες το πρωί, δύο διαχειριστές εταιρείας που λειτουργεί ως ψητοπωλείο, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για ποινικές και διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα για μη έκδοση μεγάλου αριθμού αποδείξεων λιανικών συναλλαγών.

Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της εταιρείας στο Χαλάνδρι Αττικής, από κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, εντοπίστηκε σε λειτουργία εντός του καταστήματος ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, που εξέδιδε παράνομες – εικονικές αποδείξεις, οι οποίες προσομοίαζαν με τις προβλεπόμενες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τον τρόπο έκδοσης τους, διαπιστώθηκε ότι με τη χρήση κατάλληλα διαμορφωμένου λογισμικού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, καταχωρούνταν οι ληφθείσες παραγγελίες και στη συνέχεια εκτυπώνονταν οι παράνομες αποδείξεις σε θερμικό χαρτί, όμοιο με αυτό των προβλεπόμενων αποδείξεων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πελάτης που λάμβανε την συγκεκριμένη απόδειξη να πείθεται ότι έλαβε τη νόμιμη-προβλεπόμενη απόδειξη.

Από τους αστυνομικούς εξήχθησαν αντίγραφα των αρχείων του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα οποία εστάλησαν για περαιτέρω εξέτασή τους στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την αντιπαραβολή στοιχείων που διενεργήθηκε μεταξύ των ολοκληρωμένων παραγγελιών και των νόμιμων αποδείξεων που είχαν εκδοθεί, για την χρονική περίοδο από 08/05/2012 έως και 22/06/2013, προέκυψε φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.

Συγκεκριμένα προέκυψε η μη έκδοση τουλάχιστον (373) παραστατικών στοιχείων, συνολικής αξίας (217.247) ευρώ ενώ παράλληλα η εταιρεία απέφυγε την απόδοση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), ύψους (40.585) ευρώ.

Για τις διαπιστωθείσες διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, θα ενημερωθεί η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης