Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πεταλιού
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Κάλαμος, Βαρνάβας, Γραμματικό, Καπανδρίτι, Πολυδένδρι. Το πύρινο μέτωπο από το απόγευμα της Κυριακής και για περίπου 40 ώρες, κατέκαψε τον πλούσιο -και σπάνιο για την Αττική- φυσικό πλούτο των περιοχών, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να πασχίζουν με υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν, απλά, το μέγεθος της καταστροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ η φωτιά δεν έχει τεθεί πλήρως υπό έλεγχο, ξεκίνησαν οι αυτοψίες προκειμένου να αποτυπωθούν οι ζημιές σε φυσικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και σε υποδομές και κατοικίες. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περίπου 20.000 στρέμματα πευκοδάσους και 20 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.

Στους κατοίκους ξύπνησαν μνήμες από το 2009, οπότε και πάλι η κατάφυτη περιοχή τους έγινε στάχτη, μέχρι να αναγεννηθεί μερικώς μετά από λίγα χρόνια. Αυτή τη φορά όμως, θα χρειαστεί να περιμένουμε 30 χρόνια για να γίνει η Ανατολική Αττική αυτό που γνωρίζαμε, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ο φακός είναι ο καλύτερος και πιο αδιάψευστος μάρτυρας αποτύπωσης όλων αυτών που χάσαμε τα τελευταία κρίσιμα 24ωρα. Και, ίσως, οι παρακάτω εικόνες να αποτελέσουν και το καλύτερο κίνητρο για να κάνουμε επιτέλους αυτό που χρειάζεται, για να μην τις ξανα αντικρύσουμε ποτέ…

Το drone του zougla.gr πέταξε πάνω από το καμένο δάσος και κατέγραψε αποκαρδιωτικές εικόνες…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπολίτες μας είδαν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη. Δείτε τα σπίτια που έγιναν παρανάλωμα του πυρός:

Φωτογραφίες που αποτυπώνουν την πλήρη καταστροφή

Από ένα σπίτι έμεινε μόνο το τζάκι και μια μπανιέρα

Στην πυρκαγιά παραδόθηκαν όλα όσα υπήρχαν στις αυλές των σπιτιών

Ένα από τα σπίτια που καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα

Στις φλόγες παραδόθηκαν οι κόποι μιας ζωής πολιτών

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τους δρόμους

Χιλιάδες στρέμματα δάσους παραδόθηκαν στη φωτιά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης