Χαμόγελο στην ψυχή έφερε σε δανειολήπτη ΑμεΑ, κάτοικο χωριού του Δήμου Πλατανιά Χανίων, η υπ’ αριθμόν 698/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων (κύρια εξέταση της αίτησης). Το δικαστήριο των Χανίων, δέχτηκε να μη ορίσει κανένα ποσό (μηδενικές καταβολές) στον ανάπηρο, άνεργο, ο οποίος έχοντας περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, ζήτησε την ένταξή του στο ν.3869/2010 (ν.Κατσέλη) καταθέτοντας σχετική αίτηση από το έτος 2011, προκειμένου να ηρεμήσει από την πίεση των Τραπεζών και των συνεργατών αυτών (εισπρακτικές).

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η οποία από την αρχή έκανε ό, τι χρειάστηκε για την ένταξη του καταναλωτή-μέλους της στο νόμο 3869/2010, πρόκειται για καταναλωτή ηλικίας 49 ετών, ο οποίος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • είναι άγαμος και ανάπηρος,
  • δεν εργάζεται,
  • ζει από τη σύνταξη που λαμβάνει από τον ΟΓΑ ύψους 345,60 ευρώ μηνιαίως (λόγω αναπηρίας 80%) και
  • δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιανδήποτε καταβολή μηνιαίας δόσης, καθώς οι δαπάνες διαβίωσης του -σύμφωνα με την κρίση του Δικαστηρίου- ξεπερνούν τα έσοδα του.

Ο εν λόγω καταναλωτής είναι χρεωμένος σε δύο Τράπεζες με 40.327,66 ευρώ.

Τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κυριότητα του είναι
:
α) μία κατοικία 126,00 τ.μ.
β) Οικόπεδο 600 τ.μ. κατά 50% δικής του κυριότητας σε χωριό του Δήμου Πλατανιά
γ) Αγροτεμάχια 6.300 τ.μ. με ελιές
δ) Αγροτεμάχιο 800 τ.μ. ,με αμπέλι
ε) Ι.Χ. αυτοκίνητο πλήρους κυριότητας

Το Ειρηνοδικείο Χανίων, έχοντας υπ’ όψιν του τα δικαιολογητικά που συνόδευαν την αίτηση του δανειολήπτη και όσα ειπώθηκαν και στηρίχτηκαν προφορικά τόσο από τον ίδιο όσο και από την δικηγόρο αυτού κ. Ράνια Μπουρδάκη, απέρριψε τις ενστάσεις των Τραπεζών «περί αοριστίας» και αποφάσισε υπέρ του δανειολήπτη τα εξής:

1) Εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία.
2) Επιβάλει μηδενικές καταβολές.
3) Ορίζει νέα δικάσιμο στις 19/06/2015 για την επανεξέταση της αίτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπερασματικά για την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης η ετυμηγορία του δικαστηρίου θεωρείται μια απόφαση «σταθμός» για τα άτομα ΑμεΑ, που θέλουν αφενός τη στήριξη όλων μας, μα προπάντων της πολιτείας, καθώς η κατάσταση της κρίσης καθημερινά αφαιρεί κοινωνικά δικαιώματα σε αυτούς τους πολίτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης