Πόρισμα 70 σελίδων παραδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (13/8) στον δικηγόρο Αντώνη Φούσα, ο οποίος αρχές Αυγούστου κατέθεσε την πρώτη μηνυτήρια αναφορά για λογαριασμό τριών συγγενών θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πόρισμα είναι αποκαλυπτικά και έχουν κυρίως να κάνουν με τα λάθη αλλά και τις παραλήψεις που έγιναν από στελέχη της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και της Αυτοδιοίκησης τα μοιραία λεπτά που κατάκαιγε η πύρινη λαίλαπα. Η έρευνα του τεχνικού πραγματογνώμονα και απόστρατου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανού Γκουρμπάτση θα υποβληθεί τη Δευτέρα στους εισαγγελείς Ηλία Ζαγοραίο και Βαρβάρα Γνεσούλη, οι οποίοι διεξάγουν έρευνα για τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας στο Μάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ όλων όσων προέκυψαν από τις παράλληλες έρευνες των εισαγγελέων και του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα επισημαίνεται πως η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης φέρεται να εκδηλώθηκε στις 4.35 μ.μ., δηλαδή 14 λεπτά πριν από την ώρα που ειδοποιήθηκε το «199» της Πυροσβεστικής. Στο συγκεκριμένο συμπέρασμα οδηγεί, κατά πληροφορίες και το βίντεο από ιδιωτική κάμερα ασφαλείας που λειτουργεί σε σπίτι της περιοχής και έχει καταγράψει την έναρξη της φωτιάς. Μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά συγγενείς θυμάτων κατήγγειλαν ότι έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους εξαιτίας λανθασμένων ενεργειών της Τροχαίας, που έστελνε τους οδηγούς στο «μάτι του κυκλώνα»

Οι φλόγες επισημαίνεται ότι εντοπίστηκαν από εθελοντικό πυροφυλάκιο στη Ραφήνα και στο σημείο της φωτιάς έσπευσαν πρώτα υδροφόρες από τον Σύλλογο Προστασίας – Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εάν στην περιοχή βρίσκονταν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που είχαν μετακινηθεί στην πυρκαγιά της Κινέτας, η ανταπόκριση θα ήταν γρηγορότερη και περισσότερο αποτελεσματική.

Σύγχυση για το σύννεφο καπνού πάνω από την Πεντέλη

Τα πρώτα λεπτά επικράτησε σύγχυση για το εάν οι καπνοί που είχαν καλύψει τον ουρανό της Πεντέλη ήταν από νέα πυρκαγιά ή από αυτή που μαινόταν στην Κινέτα. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, αρμόδιος αξιωματικός διαβίβασε μέσω ασυρμάτου στους εθελοντές δασοπυροσβέστες ότι οι καπνοί πάνω από την Πεντέλη προέρχονται από τη Δυτική Αττική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Παράλληλα από τη σχετική έρευνα προκύπτει πως υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που βρισκόταν στην Κινέτα και έλαβε μέσω ασυρμάτου εντολή από το συντονιστικό κέντρο να μεταβεί στο Μάτι για τον συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης ουδέποτε ανταποκρίθηκε στην εντολή. Την επομένη της πυρκαγιάς φέρεται να είχε δηλώσει σε συνομιλητές του ότι, όταν πήρε εντολή, η φωτιά είχε ολοκληρώσει το έργο της και ότι η απόφαση για μετακίνησή του στο Μάτι είχε ως στόχο να τον καταστήσει –λόγω του βαθμού και της θέσης του– υπεύθυνο για την καταστροφή. 

Νέες καταγγελίες για λανθασμένους χειρισμούς της αστυνομίας

Μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά και συγκεκριμένα τα τελευταία εικοσιτετράωρα το γραφείο του κ. Φούσα επισκέφθηκαν συγγενείς θυμάτων οι οποίοι κατήγγειλαν εκ νέου ότι έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους εξαιτίας λανθασμένων ενεργειών της Τροχαίας, που έστελνε τους οδηγούς στο «μάτι του κυκλώνα».

Οι μαρτυρίες – καταγγελίες τους αναμένεται να συμπεριληφθούν σε νέα μηνυτήρια αναφορά την οποία συνυπογράφουν δέκα συγγενείς θυμάτων και θα υποβληθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο στον εισαγγελέα από το ίδιο δικηγορικό γραφείο.

Κινητοποίηση υδροφόρων

Όσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν την καθυστερημένη κινητοποίηση δύο υδροφόρων του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού της Παλλήνης και καταχωρίστηκαν στο αρχείο του «199», αυτά είναι ανακριβή.

Οι χρόνοι ενημέρωσης και ανταπόκρισης στο εν λόγω χειρόγραφο αρχείο, όπως έχει ήδη επισημανθεί, αποκλίνουν από τους πραγματικούς καθώς – στην προκειμένη περίπτωση – ενώ οι υδροφόρες με κωδικούς 12-15 και 12-30 επιχειρούσαν από νωρίς το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου στην Κινέτα, εμφανίζονται να βρίσκονται στην Παλλήνη και να λαμβάνουν με καθυστέρηση εντολή να πάνε στο μέτωπο στο Νταού.

Στο πορίσματα επισημαίνεται ότι την 23η Ιουλίου δεν πραγματοποιήθηκαν πτήσεις εναέριας επιτήρησης, όπως συνηθίζεται τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4, καθώς μεταξύ άλλων το ένα από τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής είχε πάει στη Σκόπελο για τον συντονισμό επιχείρησης πυρόσβεσης στο νησί.

Πληροφορίες από Καθημερινή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης