Συνέντευξη στην Άντζελα Πεϊτση

Με τον εφιάλτη των επερχόμενων φόρων «κοιμούνται και ξυπνoύν» οι αγρότες. Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 23% και το 2016 στο 26%, προκαταβολή φόρου από το 27% στο 55% και στο 100% το 2016, τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση ΦΠΑ 23%, μείωση φόρου από το αγροτικό πετρέλαιο, φορολόγηση 26% ακόμα και στις επενδύσεις ή συμμετοχή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα. Τα μέτρα που συμπεριέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο 3ο Μνημόμιο για τον ελληνικό αγροτικό κόσμο χαρακτηρίζονται από τους «άμεσα θιγόμενους» ως «δυσβάσταχτα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και με απόγνωση –στην περίπτωση που ψηφιστούν- οι αγρότες μιλούν για «λουκέτο» της τάξεως του 30% στις ελληνικές αγροτικές επιχειρήσεις και τα 2/3 των επιχειρηματιών θα μείνουν ανασφάλιστοι. Ζητούν την εφαρμογή «παράλληλου προγράμματος», αφορόγητο όριο όπως ισχύει για όλους, και παράλληλα προειδοποιούν: «Είμαστε διατεθημένοι για οποιαδήποτε μορφή κινητοποιήσεων».

Ο πρόεδρος της «Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης Α.Ε.» Χρήστος Τσιχίτας, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο zougla.gr τόνισε: «Δεν μπορεί ο αγροτικός κόσμος στις χώρες της Ε.Ε. να έχει αύξηση 17% και την ίδια ώρα στην Ελλάδα ήδη να καταγράφεται μείωση 10%. Πως θα ανακάμψει αυτή η χώρα όταν επιβάλλονται στον πρωτογενή τομέα τόσοι φόροι; Πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας; Αντιλαμβάνονται όλοι, πως η φέρουσα φοροεισπρακτική πολιτική θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από ότι ακούγονταν προεκλογικά» .

ΕΡ: Πως χαρακτηρίζεται τα νέα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΑΠ: Τα μέτρα είναι «δυσβάσταχτα». Ανεβαίνει το κόστος παραγωγής λόγω αύξηση του ΦΠΑ 23% και της μείωσης επιστροφής από το αγροτικό πετρέλαιο. Όμως «αυτό» μπροστά στα υπόλοιπα είναι το «μικρό». Και είναι «μικρό» γιατί: Έρχεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 23% και την επόμενη χρονιά, το 2016, στο 100%. Η προκαταβολή φόρου από το 27% πήγε στο 55% (έξτρα χαράτσι) και την επόμενη χρονιά, πάει στο 100%. Συνεπάγεται λοιπόν, πως αφαιρούνται από τον παραγωγό η ρευστότητα, το εισόδημα, το κεφάλαιο κίνησης. Σ’ αυτό το σημείο, ο αγρότης, θα πρέπει να αποτανθεί στις τράπεζες. Όμως σ’ ένα κλειστό τραπεζικό σύστημα που δεν μπορεί να δανειοδοτήσει κι αν δανειοδοτήσει δίνει με 11% – 12%, τι να κάνεις;

ΕΡ. Το ΕΣΠΑ και γενικότερα οι επιδοτήσεις στην αγροτική επιχειρηματικότητα δεν βοηθούν;

ΑΠ: Κι εδώ δημιουργείται ένα επιπλέον πρόβλημα. Όπως ακούγεται, στη φορολόγηση θα συμπεριληφθούν και τα χρήματα που παίρνει ο αγρότης από μία επένδυση. Είτε «αυτό» θα αφορά σε πρόγραμμα «βελτίωσης» είτε συμμετέχει σε οποιοδήποτε άλλο επενδυτικό πρόγραμμα. Άρα, αν κάνεις μία επένδυση της τάξεως των 100.000€ με το ποσοστό της επιδότησης να είναι στο 40 με 50% «αυτό» θεωρείται έσοδο και υπάρχει έξτρα φορολογία. Αντιληπτό πως αν αυτή η επιδότηση έχει 26% φορολόγηση και 100% προκαταβολή φόρου σημαίνει πως πάνω από τη μισή επιδότηση θα την καταβάλεις στην εφορία, δηλαδή στο κράτος. Εννοείται πως όλα αυτά δε δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης ούτε και βοηθούν στο να γίνει «ελκυστικό» το αγροτικό επάγγελμα. Ρωτώ λοιπόν: Πως θα ανακάμψει αυτή η χώρα με τόσους φόρους που επιβάλλονται στον πρωτογενή τομέα? Πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας; Πως θα στραφούν οι νέοι στην αγροτική παραγωγή; Και, απαντώ: Φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα απ’ ό,τι προεκλογικά ακούστηκε».

ΕΡ: Παρά τα προβλήματα διατηρείται η ποιότητα των προϊόντων;

ΑΠ:
Τα προϊόντα που παράγονται στο νομό Θεσσαλονίκης είναι αρίστης ποιότητας. Ενδεικτικά αναφέρω το ρύζι, που παράγεται «εδώ» σε ποσοστό 80%. Από αυτό το 30% καλύπτει την εγχώρια αγορά και το 70% εξάγεται. Επίσης, η Κεντρική Λαχαναγορά τροφοδοτεί όχι μόνον την εγχώρια αγορά αλλά και τις γύρω περιοχές των Βαλκανίων. Ωστόσο, στις σημερινές συνθήκες τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα με τις τράπεζες κλειστές και τα capitals control. Δεν είναι μόνον οι συναλλαγές με το εξωτερικό. Δυσκολεύεται και στο εσωτερικό η διακίνηση των προϊόντων από την έλλειψη της ρευστότητας. Υπάρχουν έμποροι που κυκλοφόρησαν «μη φερέγγυες» επιταγές, μη καλυμμένες ή με αλλαγή της ημερομηνίας λήξης. Οι μη φερέγγυες ή ακάλυπτες επιταγές ξεπερνούν το 5%. Πως να λειτουργήσει μία οικονομία με κλειστές τράπεζες;

ΕΡ: Και… μπροστά μας, τα νέα μέτρα που έρχονται στη Βουλή. Τι σημαίνουν πρακτικά -αν ψηφιστούν έτσι όπως προαναγγέλθηκαν- για τον αγροτικό κόσμο;

ΑΠ: Ένα μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων μου, οδηγείται εκτός επαγγέλματος. Με υπολογισμούς που έχουμε κάνει, πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξης του 30%. Αν ισχύσουν τα φορολογικά μέτρα, έτσι όπως ανακοινώθηκαν και ψηφιστούν μέσα στον Οκτώβριο, το 1/3 του αγροτικού κόσμου του χρόνου δε θα μπορέσει να καλλιεργήσει. Θα βγει εκτός επαγγέλματος, αφού κατά βάση, οι αγροτικές επιχειρήσεις είναι «οικογενειακές». Μικροί και μεσαίοι αγρότες είναι γύρω στις 600.000 στην Ελλάδα. Αν λοιπόν, οι δηλώσεις καλλιέργειας είναι 700.000, από αυτές 25.000 είναι οι αποκαλούμενοι «μεγάλοι αγρότες», 100.000 είναι οι «μεσαίοι» και όλοι οι υπόλοιποι είναι οι «μικρομεσαίοι». Αγροτικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ξεκινούν από 30 με 50 στρέμματα και φτάνουν τα 100 με 150. Φανταστείτε λοιπόν ένα «δυσβάσταχτο» φορολογικό σύστημα που σε συνδιασμό του τριπλασιασμού -όπως ακούγεται- των ασφαλίστρων, δε μπορεί παρά να οδηγήσει σε «λουκέτο» τους αγροτικών επιχειρήσεων. Σήμερα ένας αγρότης καταβάλλει 600 με 650 ευρώ το εξάμηνο στον ΟΓΑ, δηλαδή το χρόνο 1200 με 1300 ευρώ. Αφού μιλάμε μιλάμε για οικογενειακές επιχειρήσεις, άντρας και γυναίκα ασφαλίζεται στον ΟΓΑ. Με τον τριπλασιασμό των εισφορών –αν ψηφιστούν όπως τα προανήγγειλαν- τα ετήσια ασφάλιστα για ένα ζευγάρι θα εκτιναχθούν στα 7.500€. Αν λοιπόν, τα καθαρά έσοδα ενός αγρότη των 100 στρεμμάτων κυμαίνονται στις 6.000 με 7.000€ το χρόνο και αυτά τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν σε ασφαλιστικές εισφορές, πως θα μπορέσει να καλλιεργήσει; Πώς θα μπορέσει να επιβιώσει. Με μαθηματική ακρίβεια τα 2/3 των αγροτών θα είναι ανασφάλιστοι.

ΕΡ: Αντιδράσεις θα υπάρξουν και με ποια μορφή;

ΑΠ: Κανείς δε θέλει τη συρρίκνωση του αγροτικού τομέα. Η λογική «λίγοι μεγάλοι και καλοί» είναι λάθος. Τις αντιδράσεις τις θεωρώ δεδομένες. Σε τι βαθμό, ποια μορφή, τι είδους έκφραση θα πάρουν θα εξαρτηθεί πρώτον από τη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποίησεις–την οποία θεωρώ μεγάλη- και από τη στάση που θα κρατήσει το Υπουργείο. Ήδη, υπάρχουν διεργασίες, γίνονται κουβέντες, διεξάγονται συζητήσεις. Θα εξαρτηθεί το μέγεθος και η έκταση των κινητοποιήσεων από το πως θα έρθουν τα μέτρα στη Βουλή.

ΕΡ: Σε ποιους άξονες κινητοποίησεων προσανατολίζεστε;

ΑΠ: Πέρα από το να κατέβουν τα τρακτέρ στους δρόμους, που «αυτό» δίνει μία άλλη δυναμική στις κινητοποιήσεις και μπορείς να ασκήσεις πολύ μεγαλύτερη πίεση, υπάρχουν κι άλλες μορφές. Όπως κινητοποιήσεις-διαμαρτυρίες, κάθοδος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κλείσιμο κάποιας εφορίας, παρουσία σε αντιπεριφέρειες (πρώην κατά τόπους νομαρχίες). Αντιλαμβάνεστε πως υπάρχουν κι άλλες μορφές αντιδράσεων για να δείξουν τη δυσφορία του αγροτικού κόσμου ενάντια στα μέτρα αυτά, που είναι εντελώς «άδικα». Και εδώ θέλω να εξηγήσω κάτι: Να πληρώνουν οι αγρότες φόρους, αλλά όπως όλη η υπόλοιπη κοινωνία. Ακόμα και «αυτή» η επιδότηση που δίνεται στον αγρότη για να τη λάβει θα πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος. Αν έχει οφειλές θα παρακρατηθεί από την εφορία. Δεν θα μπορεί να την εισπράξει. Δε θα μπορεί να καλλιεργήσει.

ΕΡ: Έχετε αντιπροτάσεις στα μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στο 3ο μνημόνιο;

ΑΠ: Θέλω κατ’ αρχήν να διευκρινήσω το εξής: Εμείς δε λέμε να υπάρξουν ισοδύναμα που θα πάνε σε άλλες κατευθύνσεις, καθώς όλοι είναι ήδη πάρα πολύ φορολογικά βεβαρημένοι. Εμείς ζητάμε να ισχύσει το ίδιο αφορολόγητο που ισχύει για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Αν ισχύει αφορολότικο 6.000€ να ισχύει και για μας. Αν ισχύει 10.000€ να ισχύει και μας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τελευταία χρόνια το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 17%. Στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 10%. Δε θα είχα καμιά αντίρρηση να φορολογηθούμε όπως ο γερμανός, ο ολλανδός, ο ιταλός. Κανένα πρόβλημα. Αλλά, όπως βλέπετε δε φορολογούμαστε «έτσι». Επίσης, πως να μπεις σε μία διαδικασία επένδυσης, όταν ενώ πριν από δύο χρόνια είχες μια αντικειμενική φορολογία με αντικειμενικούς συντελεστές φορολόγησης και σήμερα «σε πάνε» σε φορολόγηση από το 1ο ευρώ με 26%;

ΕΡ: Κ. Τσιχίτα, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στη νέα κυβέρνηση;

ΑΠ: Να επιτύχει και να εφαρμόσει το «παράλληλο πρόγραμμα» που αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός προεκλογικά. Είπε, πως θα «τρέξει» μέτρα που θα είναι καλύτερα και δε θα εφαρμοστούν «αυτά» του προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας, έκανε λόγο για αφολόγητο όριο «και» για τους αγρότες. Υποσχέθηκε πως θα υπάρξουν «παράλληλα μέτρα» τα οποία θα «απαλύνουν» το ασφαλιστικό των αγροτών. Ας ελπίσουμε πως αυτά που είπε ο πρωθυπουργός θα τα πραγματοποιήσει. Η εποχή δεν είναι «καλή» για συγκρούσεις ούτε και για τίποτε άλλο. Όμως αν χρειαστεί θα έχουμε απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκρούσεις. «Αυτές» δε θα τις προκαλέσουμε εμείς, αλλά τα μέτρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης