Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κύβος ερρίφθη. Η ελληνική πρόταση που εστάλη στις Βρυξέλλες και αποτελεί -όπως επεσήμαναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- μια «καλή βάση» για διαπραγμάτευση, καθώς ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στα «θέλω» των δανειστών, προβλέπει την εκποίηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Η πώληση  αεροδρομίων, Ελληνικού, ΟΛΠ και ΟΛΘ θα προχωρήσει κανονικάΗ πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού, των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης καθώς και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δρομολογείται βάσει των δεσμεύσεων που υπάρχουν στο κείμενο που φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι αυτές οι ενέργειες κινούνται εκτός προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση των προτεινόμενων μέτρων ύψους 7,9 δις, στον βωμό της σωτηρίας των εργασιακών και της υιοθέτησης χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων θυσιάζεται μια σειρά προεκλογικών και μετεκλογικών εξαγγελιών. Ειδικά για τον ΟΛΠ, τα μηνύματα σχετικά με την τύχη του είχαν σταλεί πολύ πριν από την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στις Βρυξέλλες (ταξίδι του Γιάννη Δραγασάκη στην Κίνα στο πλαίσιο ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών).

Στο κείμενο του πρωθυπουργού υπάρχει δέσμευση για παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στα Σπάτα.

«Προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις υπό τον όρο ότι διασφαλίζεται: ένα ελάχιστο επίπεδο επενδύσεων, προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα, υπάρχουν δεσμεύσεις για τη διασφάλιση οφελών στις τοπικές οικονομίες, η συμμετοχή με μειοψηφικό ποσοστό του Δημοσίου στις ιδιωτικοποιήσεις, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς» επισημαίνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα προσδοκώμενα οφέλη από τις πωλήσεις

Οι ετήσιοι στόχοι εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις (εξαιρουμένων των συμμετοχών σε τράπεζες) είναι 1,4 δις για το 2015, 3,7 δις για το 2016 και 1,2 δις για το 2017.

«Οι ελληνικές αρχές θα πραγματοποιήσουν άμεσα αμετάκλητα βήματα (will take immediate irreversible steps) για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού και την ολοκλήρωση των όρων πώλησης των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Θα προχωρήσουν επίσης σε συνεργασία με τον πλειοδότη (tender) στην παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Για τα έργα ακίνητης περιουσίας, το ΤΑΙΠΕΔ θα θέσει ετήσιους στόχος προσόδων που θα συνάδουν με τον συνολικό στόχο εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις» προστίθεται στο κείμενο.

Βέβαια, δεν γίνεται ξεκάθαρο εάν ο όρος της συμμετοχής του Δημοσίου στις αποκρατικοποιήσεις με μειοψηφικό ποσοστό θα αφορά αυτές που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον ή όσες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, συνάγεται λογικά, δεδομένης της δέσμευσης της κυβέρνησης να προχωρήσουν άμεσα οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, ότι η συμφωνηθείσα μετοχική σύνθεση στο σχήμα αξιοποίησης του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων δεν θα μεταβληθεί.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης