Κίνητρα για όσους θέλουν να δώσουν στοιχεία γύρω από ομάδες ένοπλης βίας και που μπορούν να οδηγήσουν τις Αρχές στον εντοπισμό του Χριστόδουλου Ξηρού, Νίκου Μαζιώτη και Παναγιώτας Ρούπα δίνει νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης που τέθηκε σε διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ελαφρυντικά τα οποία μπορούν να αναγνωριστούν για κατηγορουμένους εγκληματικών πράξεων αλλά και ειδικό καθεστώς για την προστασία τους ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνεται και διάταξη για την προσωρινή αποφυλάκισή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλαδή σε περίπτωση που ο πληροφοριοδότης είναι ήδη κρατούμενος μπορεί να αποφυλακιστεί προσωρινά εάν αυτό είναι αναγκαίο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο κατάδικος που εκτίει ισόβια για τρομοκρατία και ανθρωποκτονία δεν μπορεί να αποφυλακιστεί αν δεν εκτίσει είκοσι έτη. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για κρατούμενους που η ποινή τους δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη. Θα αποφυλακίζονται με όρους εφόσον έχουν εκτίσει το ½ της ποινής τους. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται μεταξύ άλλων όσοι έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα.

Τέλος, όπως ορίζει το εν λόγω νομοσχέδιο η αμετάκλητη παραπομπή βουλευτή ή ευρωβουλευτή εν ενεργεία για αδικήματα όπως κλοπή, πλαστογραφία, ψευδορκία, δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, ναρκωτικά κ.α. επιφέρει αυτοδικαίως την αναστολή «των συνδεόμενων αμέσως με τη βουλευτική ιδιότητα ατελειών και προνομίων. Η αμετάκλητη καταδίκη δε αυτού για τα ίδια εγκλήματα συνεπάγεται την οριστική στέρηση των ατελειών και προνομίων αυτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης