Έχετε ποτέ παρατηρήσει ότι ορισμένα μέρη ή δωμάτια σας «ρίχνουν τη διάθεση»; Ότι σε κάποιους χώρους δεν νιώθετε άνετα, ενώ σε κάποιους άλλους ηρεμείτε και χαλαρώνετε πιο εύκολα;

Προσπαθήστε τώρα να θυμηθείτε τα κυρίαρχα χρώματα σε αυτούς τους χώρους. Ίσως βρίσκεστε σε καλό δρόμο για να ανακαλύψετε τις επιδράσεις της ψυχολογίας των χρωμάτων στη ζωή σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χρώματα συνδέονται στενά με τα συναισθήματά μας. Δεν είναι μόνο το ότι συμβολίζουν και αντιπροσωπεύουν ορισμένα από αυτά τα συναισθήματα, που τα κάνει σημαντικά, αλλά και το ότι μπορούν να τα προκαλέσουν.

Για παράδειγμα, έρευνες έδειξαν πως η θέαση κόκκινου χρώματος μπορεί να ανεβάσει τους παλμούς της καρδιάς, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση της αδρεναλίνης. Επίσης, σημαντική είναι η επίδραση των χρωμάτων στην ψυχολογία μας, όταν λάβουμε υπ’ όψιν μας τον διαχωρισμό τους σε «ψυχρά» και «θερμά» χρώματα.

Τα τελευταία -όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο- μπορούν να «εμπνεύσουν» μια γκάμα συναισθημάτων, από άνεση και ζεστασιά μέχρι εχθρική διάθεση και θυμό, ενώ τα ψυχρά -όπως το πράσινο, το μπλε και το μοβ- συνεπάγονται ηρεμία ή και θλίψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα παραπάνω μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινότητά μας με πολλούς τρόπους: αν επί παραδείγματι σχεδιάζετε να βάψετε τους τοίχους του σπιτιού σας, ίσως είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τις συναισθηματικές συνεκδοχές της κάθε απόχρωσης προτού επιλέξετε αυτήν που θα αντικρίζετε καθημερινά στον χώρο σας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης