Για κάποιες γυναίκες οι πόνοι της περιόδου είναι µια πολύ επώδυνη κατάσταση, ικανή ακόµα και να τις καθηλώσει στο κρεβάτι. Οι γιατροί συνιστούν σε πρώτη φάση, σε πολύ έντονους πόνους χορηγούνται µη στεροειδή αντιφλεγµονώδη (χάπια) και, σε δεύτερη φάση, αντισυλληπτικά.

Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, πρέπει να απευθυνθούμε στον γυναικολόγο προκειμένου να προχωρήσουμε σε λαπαροσκόπηση ώστε να εξετάσουμε αν πίσω από τους πόνους κρύβεται κάποια άλλη υποκείμενη νόσος, όπως η ενδομητρίωση. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο υπάρχει και η ομοιοπαθητική που μπορεί να μας βοηθήσει, υπάρχουν φάρµακα που συστήνονται κατά περίπτωση και ιδιοσυγκρασία (η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι πάντα εξατομικευμένη) .Τα αποτελέσµατα της θεραπείας είναι µόνιµα, γι’ αυτό καλό είναι, εφόσον το πρόβληµα υπάρχει, να την ξεκινήσουμε νωρίς και όχι όταν εµφανίζονται οι πόνοι.

Η ομοιοπαθητική έχει επίσης τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και την ενδομητρίωση, στην οποία µπορεί να οφείλονται τα συμπτώματα. Μια άλλη επιλογή για να βοηθήσετε τον εαυτό σας είναι και η θεραπευτική ιδιότητα των αιθέριων ελαίων και των φυτικών.

Θυμηθείτε υπάρχει και ο βελονισµός όπου συστήνεται για την αντιμετώπιση των πόνων στις γυναίκες που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέθοδος αυτή µπορεί να ρυθµίσει κάποια από τα προβλήματα που εντοπίζονται στην περιοχή της µήτρας όπως την υπερευερεθιστότητα των νεύρων που άγουν τον πόνο, τη µειωµένη αιµατική ροή και τη δυσρυθµία (πολλές και συχνές συσπάσεις). Ωστόσο δεν είναι αποτελεσματική όταν το πρόβληµα οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία. Η διαδικασία είναι απλή και ανώδυνη και διαρκεί 20-25 λεπτά και επαναλαμβάνεται 2-3 φορές πριν από την περίοδο για 2-3 µήνες και σταδιακά τα συμπτώματα γίνονται πιο ήπια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες µπορεί και να εξαφανιστούν.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης