Το μαγνήσιο επιτελεί πολλαπλούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς βοηθά μυς και νεύρα να λειτουργούν ομαλά, διατηρεί σταθερό τον καρδιακό ρυθμό και τα οστά γερά και συμμετέχει στον μεταβολισμό, στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Ένα άτομο 70 κιλών χρειάζεται 420mg μαγνησίου την ημέρα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Τα άτομα που γυμνάζονται συστηματικά χρειάζονται περισσότερο μαγνήσιο, γιατί η παραγωγή ενέργειας στο σώμα τους είναι μεγαλύτερη και οι απώλειες περισσότερες. Συμπτώματα που σχετίζονται με την ανεπάρκεια σε μαγνήσιο είναι ναυτία, εμετός, ανορεξία, μυϊκή αδυναμία, σπασμοί, τρέμουλο. Χαμηλά επίπεδα μαγνησίου σχετίζονται και με καρδιαγγειακές ασθένειες, έμφραγμα του μυοκαρδίου, υπέρταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλές πηγές μαγνησίου είναι μεταξύ άλλων τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), οι μπανάνες, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα όσπρια, η σόγια και οι πατάτες. Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά είναι πολύ πλούσια σε μαγνήσιο, επίσης. Τέλος, μαγνήσιο περιέχουν το ψάρι, τα θαλασσινά και το κρέας.Τα επεξεργασμένα προϊόντα είναι πολύ φτωχά, έτσι το άσπρο ψωμί παρέχει το μισό μαγνήσιο από ότι το μαύρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης