Με τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου, άρχισαν οι παραλίες να γεμίζουν κόσμο. Για την ευχάριστη παραμονή μας στη θάλασσα, είναι σημαντικό να φροντίζουμε όχι μόνο για το δέρμα μας, αλλά και για το στομάχι μας!

Εκτός από τα αξεσουάρ του μπάνιου (καπέλα, αντηλιακά, ομπρέλες), θα πρέπει πάντα να προμηθευόμαστε αρκετό νερό και φαγητό, ώστε να μην αφυδατωθούμε και να μην εξαντληθούμε…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φαγητό μπορεί να περιλαμβάνει ελαφριά σνακ, όπως είναι οι ξηροί καρποί, φρούτα (ξερά ή φρέσκα), μπισκότα τύπου digestive, μπάρες δημητριακών, χυμούς, κριτσίνια, κουλούρια Θεσσαλονίκης και παρόμοια αρτοσκευάσματα. Εάν διαθέτουμε κάποιο φορητό ψυγειάκι, μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ένα σάντουιτς ή μια αραβική πίτα.

Στην περίπτωση που δεν έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε παγωμένα τέτοιου είδους σνακ, καλύτερα να τα αποφύγουμε, καθώς τα αλλαντικά, το τυρί, η μαγιονέζα και το αυγό αλλοιώνονται εύκολα από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Εάν η παραλία που θα επισκεφτούμε διαθέτει καφετέρια ή αναψυκτήριο, μπορούμε να καταναλώσουμε κάποιο χυμό ή παγωμένο τσάι, μία φρουτοσαλάτα ή ένα ελαφρύ σάντουιτς. Αποφεύγουμε τροφές, όπως σουβλάκια, χάμπουργκερ και γλυκά, καθότι διαθέτουν πολλές θερμίδες και είναι τρόφιμα βαριά για το στομάχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσοχή πρέπει να δοθεί στους πλανόδιους μικροπωλητές που εμπορεύονται ντόνατς, λουκουμάδες ή σάντουιτς. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι εύκολο να αλλοιωθούν από την πολύωρη έκθεσή τους στον ήλιο, καθότι τις περισσότερες φορές δεν τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες συντήρησης.

Εφιστούμε την προσοχή στην άφθονη κατανάλωση νερού, καθότι η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, το έντονο κολύμπι και τα παιχνίδια, όπως οι ρακέτες ή το beach volley μπορούν να προκαλέσουν εύκολα αφυδάτωση, της οποίας τα συμπτώματα είναι δίψα, ατονία, ζάλη και τάση για λιποθυμία. Σε περιπτώσεις δε σοβαρής αφυδάτωσης, εμφανίζεται πτώση της πίεσης και ταχυκαρδία.

Τέλος, κακή επιλογή για τη θάλασσα αποτελεί η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Το αλκοόλ εντείνει την αφυδάτωση και προκαλεί στον κολυμβητή εσφαλμένη κρίση (υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του και απώλεια αίσθησης κινδύνου).

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης