Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν αλλάζουν μόνο οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι συνήθειες και η διατροφή μας, και αυτή η αλλαγή δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη προβλημάτων, όπως οι ωτίτιδες, οι ιγμορίτιδες και η αλλεργική ρινίτιδα.

«Το αυτί είναι το όργανο που επηρεάζεται περισσότερο το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης υγρασίας από τα πολλά λουσίματα εξαιτίας της ζέστης αλλά και από το μπάνιο στη θάλασσα και την πισίνα» μας εξηγεί η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. «Με τη βοήθεια του νερού, τα μικρόβια και οι μύκητες αναπτύσσονται πιο εύκολα στον έξω ακουστικό πόρο, προκαλώντας φλεγμονή με οίδημα, έκκριση υγρού (ωτόρροια), ερυθρότητα, έντονο πόνο (ωταλγία) και αίσθημα κνησμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα συχνή η εξωτερική ωτίτιδα, η οποία αναπτύσσεται λόγω της υγρασίας που κατακρατά το αυτί μετά από το κολύμπι (κυρίως στη θάλασσα) και τις βουτιές, αλλά και από την κακή χρήση της μπατονέτας όταν επιχειρούμε να καθαρίσουμε τα αυτιά μας μετά το μπάνιο».

Για την πρόληψη της εξωτερικής ωτίτιδας μπορεί κανείς να φορά σκουφάκι στη θάλασσα ή ειδικές ωτοασπίδες για μπάνιο, ενώ πρέπει να σκουπίζει καλά τα αυτιά του μετά το μπάνιο και να αποφεύγει τη χρήση μπατονέτας που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, αλλά και το κολύμπι σε αμφίβολης καθαριότητας νερά. Αν παρόλα αυτά εμφανίσει κάποιο από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, «πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό ο οποίος θα τον εξετάσει, θα καθαρίσει τον έξω ακουστικό πόρο από το υγρό και πιθανώς θα λάβει δείγμα για καλλιέργεια η οποία θα αποκαλύψει το αίτιο της φλεγμονής» εξηγεί η Δρ. Παταρίδου. «Θα χορηγήσει επίσης την κατάλληλη αγωγή που μπορεί να περιλαμβάνει αντισηπτικές, αντιβιοτικές ή αντιμυκητιασικές σταγόνες ή και αντιβιοτικό φάρμακο από το στόμα, αν κριθεί απαραίτητο».

Περισσότερα στο govastileto.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης