Όλα τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια, κουκιά, φάβα κ.λπ.) αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, αλλά φυσικά και ενέργειας λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Επιπρόσθετα, αποτελούν εξαιρετική πηγή ορισμένων βιταμινών, όπως το φυλλικό οξύ, περιέχουν μέταλλα, όπως το ασβέστιο, το κάλιο και ο σίδηρος, και ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο, ενώ συγχρόνως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, όπως όλα τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Στο άρθρο αυτό αναφέρονται όλα όσα πρέπει να ξέρετε σχετικά με τα όσπρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπερέχει διατροφικά κάποιο συγκεκριμένο όσπριο έναντι των υπολοίπων;

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι όλα τα όσπρια είναι εξίσου θρεπτικά και για τον λόγο αυτόν δεν θα πρέπει να αποκλείουμε κανένα όσπριο από τη διατροφή μας, καθώς καθένα μας εφοδιάζει με διαφορετική ποσότητα από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία. Ως εκ τούτου θα πρέπει να τα καταναλώνουμε με επαρκή συχνότητα (τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα) και να εναλλάσσουμε κάθε φορά το είδος του οσπρίου που επιλέγουμε να καταναλώσουμε.

Μειώνουν τα όσπρια την πιθανότητα να εκδηλώσουμε κάποιες παθήσεις;

Τα όσπρια, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Για τον λόγο αυτό αποτελούν ένα τρόφιμο ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και συγχρόνως προστατευτικό για την υγεία μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις φυτικές ίνες που περιέχουν, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι διατροφή πλούσια σε ίνες, ιδιαίτερα διαλυτές, όπως αυτές που περιέχονται στα όσπρια, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέος εντέρου…

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης