Σε ετήσια βάση η ηπατίτιδα Α προσβάλλει κατά μέσον όρο 116 ανθρώπους στη χώρα μας, με την συχνότητα εμφάνισής της να είναι υψηλότερη στα παιδιά ηλικίας 14 ετών και κάτω, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Τα τελευταία 24ωρα η είδηση ότι ένα 9χρονο παιδί εμφάνισε ηπατίτιδα Α στην Ειδομένη, αναζωπύρωσε τα σενάρια περί μετάδοσης σοβαρών ασθενειών μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηπατίτιδα Α είναι μία οξεία νόσο του ήπατος, που εμφανίζεται ξαφνικά λίγες εβδομάδες έπειτα από τη μόλυνση με τον υπαίτιο ιό (τον ιό ηπατίτιδας Α ή HAV) και συνήθως αυτοπεριορίζεται (σε αντίθεση με τις ηπατίτιδες Β και C, που μπορεί να προκαλέσουν χρόνια νόσο του ήπατος).

Ετησίως εμφανίζονται περίπου 1,5 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις ηπατίτιδας Α σε όλο τον κόσμο. Η μετάδοση του ιού ευνοείται από κακές συνθήκες διαβίωσης. Η βελτίωση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου του πληθυσμού και των συνθηκών ύδρευσης και αποχέτευσηςστη χώρα μας, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των κρουσμάτων και τα νέα περιστατικά, πλέον, αφορούν ταξιδιώτες σε αναπτυσσόμενες χώρες ή άτομα που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, την περίοδο 2004-2013 δηλώθηκαν συνολικώς 1.160 κρούσματα, περίπου τα μισά (το 55%) από τα οποία αφορούσαν αθίγγανους και άτομα που επέστρεψαν ή έφθασαν στη χώρα μας από αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ενδημεί η νόσος…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης