Οι διαταραχές ύπνου είναι ένα συχνό σύμπτωμα που αναφέρουν πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση, που με τη σειρά του οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, η υπέρταση και η κατάθλιψη. Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Menopause» έδειξε ότι τα προβλήματα στον ύπνο σχετίζονται επίσης με το επίπεδο σεξουαλικής ικανοποίησης που αναφέρουν οι γυναίκες.

Αναλύοντας δεδομένα από 93.668 γυναίκες, ηλικίας 50-79 ετών, που έλαβαν μέρος στη μελέτη παρατήρησης, διαπιστώθηκε ότι η μικρή διάρκεια του ύπνου (που ορίζεται ως λιγότερο από 7-8 ώρες) σχετίζεται με μικρότερες πιθανότητες σεξουαλικής ικανοποίησης. Από το σύνολο των συμμετεχουσών, το 56% είπε ότι ήταν κάπως ή λίγο ικανοποιημένο από τη σεξουαλική του δραστηριότητα, ενώ μόλις το 52% ανέφερε σεξουαλική δραστηριότητα με τον σύντροφό του κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Η συχνότητα της αϋπνίας άγγιζε το 31%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεγαλύτερες γυναίκες είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι σεξουαλικά ενεργές όταν κοιμόντουσαν λιγότερες από 7-8 ώρες, σε σχέση με τις νεότερες. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες άνω των 70 ετών, που κοιμόντουσαν λιγότερες από 5 ώρες, είχαν 30% μικρότερες πιθανότητες να είναι σεξουαλικά ενεργές σε σχέση με όσες κοιμόντουσαν 7-8 ώρες.

«Οι γυναίκες αλλά και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να αναγνωρίσουν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τον ανεπαρκή ύπνο, αλλά και τις επιδράσεις τους στη σεξουαλική ικανοποίηση» σημείωσε η δρ JoAnn Pinkerton, εκτελεστική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βόρειας Αμερικής.

«Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στις διαταραχές ύπνου και στη σεξουαλική ικανοποίηση, όπως για παράδειγμα η ορμονική θεραπεία, που στη συγκεκριμένη μελέτη φάνηκε ότι είναι πολύ αποτελεσματική στις γυναίκες που βιώνουν την εμμηνόπαυση, με έντονα συμπτώματα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: stogiatro.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης