Για μια γυναίκα, η γέννηση του μωρού της θεωρείται μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής της. Για κάποιες γυναίκες όμως, ο τοκετός μπορεί να είναι αιτία διαταραχής της ψυχικής τους υγείας.

Κάθε χρόνο σχεδόν 1.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν από μια κατάσταση γνωστή ως επιλόχειος ψύχωση. Οι περισσότερες χρειάζονται αρκετές εβδομάδες νοσηλείας για να αναρρώσουν, αλλά το στίγμα της ψυχικής ασθένειας δεν τις αφήνει να μιλήσουν για την εμπειρία τους και να αναζητήσουν υποστηρικτικά δίκτυα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανάγκη λοιπόν των γυναικών αυτών να μιλήσουν για την εμπειρία τους, χωρίς να κατακριθούν ή να κατηγοριοποιηθούν ως ψυχικά ασθενείς ή κακές μητέρες, ανταποκρίθηκε μια καλλιτέχνιδα, η Joan Molloy. Η ίδια είναι μητέρα δύο παιδιών και τα έργα της επικεντρώνονται σε θέματα σχετικά με την οικογένεια, τη μνήμη και τον χρόνο. Εμπνευσμένη λοιπόν από τις δυσκολίες των γυναικών με επιλόχειο ψύχωση σχεδίασε ένα project που θα τους επέτρεπε να συναντήσουν η μία την άλλη και να βιώσουν την απελευθερωτική εμπειρία του να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Έτσι θα μπορούσαν για πρώτη φορά να μιλήσουν ανοιχτά, χωρίς να φοβούνται τον στιγματισμό, σε ένα περιβάλλον υποστήριξης και αποδοχής όπου θα ένιωθαν ότι δεν είναι μόνες.

Το project αυτό, το οποίο ονομάστηκε «Unravelling Eve», δηλαδή «Διαλευκαίνοντας την Εύα», έδωσε για πρώτη φορά την ευκαιρία σε πολλές γυναίκες να μιλήσουν για τη φρικτή επίπτωση της ασθένειας στη ζωή τους.

Κάποιες μίλησαν για τις τρομακτικές ψευδαισθήσεις τους και παρανοϊκά στοιχεία όπως η πεποίθηση ότι έχουν γεννήσει τον Αντίχριστο. Άλλες μίλησαν για τον αυτοκτονικό ιδεασμό και τη βεβαιότητά τους ότι το μωρό τους θα ήταν καλύτερα χωρίς εκείνες. Κάποιες από τις γυναίκες αυτές χρειάστηκαν ένα μεγάλο διάστημα προκειμένου να δουν βελτίωση στην κατάστασή τους. Στο τέλος βέβαια…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης