Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΟΥΣΗ, MD, FEBS – Breast Surgeon, PhD

Μαιευτήρα – Γυναικολόγο – Χειρουργό, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δυσμηνόρροια είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες, οι οποίες βιώνουν κάθε μήνα τους οξείς πόνους της περιόδου. Οι πόνοι περιόδου θεωρούνται ως ένα σημείο φυσιολογικοί και αναμενόμενοι. Όταν όμως περιορίζουν τη συνήθη δραστηριότητα της γυναίκας και κάνουν αδύνατη την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων, είτε στην εργασία είτε στο σπίτι, χρειάζεται ιατρικός έλεγχος και αντιμετώπιση.

Πολλές γυναίκες υποφέρουν κάθε μήνα από δυσμηνόρροια, δηλαδή από πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Είναι ίσως το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα στις έφηβες και νέες γυναίκες και η συχνότερη αιτία απουσίας από το σχολείο ή την εργασία.

Ο τυπικός πόνος της δυσμηνόρροιας περιγράφεται σαν «κράμπα» χαμηλά στην κοιλιά, με αντανάκλαση σε διάφορα σημεία του σώματος. Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση του πόνου σχεδόν μαζί με την εμφάνιση του αίματος της περιόδου, με διάρκεια συνήθως 1-2 ημέρες. Επίσης, αρκετά συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, ναυτία και έμετο, διάρροια, και άλλα. Η δυσμηνόρροια διακρίνεται σε πρωτοπαθή ή ιδιοπαθή δυσμηνόρροια και δευτεροπαθή δυσμηνόρροια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης