Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα σύστημα που μπορεί να «διαβάσει» τις ψηφιακές τραχηλογραφίες, κάνοντας διαγνώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εξίσου καλά με τους γιατρούς ή και καλύτερα.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει πιο ακριβή αποτελέσματα από το τεστ Παπ και το τεστ για τον ιό HPV των θηλωμάτων – και με χαμηλότερο κόστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέτοια συστήματα -που έχουν εκπαιδευθεί να ερμηνεύουν τις βιοιατρικές διαγνωστικές εικόνες με τη βοήθεια κατάλληλων αλγορίθμων – μπορούν μελλοντικά να αξιοποιηθούν σε απομονωμένες περιοχές ανεπτυγμένων χωρών και στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστήμης των υπολογιστών Σάρον Σιαολέι Χουάνγκ του Πανεπιστημίου Λεχάϊ της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pattern Recognition», σχεδιάζουν τις πρώτες κλινικές δοκιμές του νέου συστήματος.

Το νέο σύστημα εκπαιδεύθηκε με την ανάλυση ενός μεγάλου αριθμού εικόνων ψηφιακής τραχηλογραφίας (Cervigram), μιας μη επεμβατικής τεχνικής φωτογράφησης του τραχήλου της μήτρας, που ανιχνεύει τυχόν επιθηλιακές νεοπλασίες, οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης