Τι πραγματικά συμβαίνει στο μυαλό μας όταν φοβόμαστε

Τι πραγματικά συμβαίνει στο μυαλό μας όταν φοβόμαστε
Όταν πρωτοείδες το «It Follows», ένιωθες την καρδιά σου να χτυπά δυνατά. Το ίδιο πράγμα νιώθεις και κάθε φορά που αντικρίζεις κατσαρίδες, αράχνες και μπάμπουρες ή όταν ετοιμάζεσαι να μπεις σε μια σημαντική συνάντηση. Ποιος είναι ο κοινός παρανομαστής εδώ; Ο φόβος. Για να καταλάβεις καλύτερα τη λειτουργία του και να τον νικήσεις (επιτέλους), σου παρουσιάζουμε τι σου συμβαίνει κάθε φορά που αυτό το γνώριμο και ενοχλητικό συναίσθημα κάνει κατάληψη στον εγκέφαλό σου.

Μέσα σε λιγότερο από 1/10 του δευτερολέπτου, η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη σου χτυπάνε κόκκινο. Την είδες, την Τερέζα, την είδες... ξαφνικά. Και μόνο η θέασή της αρκεί για να σταλεί συστημένο σήμα-πανικού στην αμυγδαλή σου, μια ομάδα νευρώνων που θεωρείται μέρος του «πρωτόγονου» εγκεφάλου και το οποίο σχετίζεται άμεσα με τις συναισθηματικές αντιδράσεις σου. Με τη σειρά της, λοιπόν, η αμυγδαλή πυροδοτεί την παραγωγή αδρεναλίνης, της ορμόνης που σε εξοπλίζει με έξτρα δύναμη και ταχύτητα. Την ίδια στιγμή που η αδρεναλίνη σε προετοιμάζει για τον... πόλεμο, ο οργανισμός σου ξεκινά να παράγει κορτιζόλη, με αποτέλεσμα να νιώθεις το στρες και το άγχος σου να αγγίζουν κορυφή.

Το αποτέλεσμα; Αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, γεγονός που πέρα από συναισθηματική ανισορροπία σού χαρίζει έξτρα ενέργεια.

Περισσότερα στο govastileto.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016, 14:44