Στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμία «Επέλαση του Δράκοντα ΙΙ» συγκεντρώνονται στην Ανατολική Ευρώπη περισσότερες από 10.000 ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις από 13 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται 1.400 Αμερικάνοι στρατιώτες με 400 οχήματα, κάνοντας «δυναμική παρουσία».

Οι Αμερικάνοι στρατιώτες διασχίζουν απόσταση 2.200 χιλιομέτρων από το Vilseck της Γερμανίας ως την Εσθονία για τα ετήσια γυμνάσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην διάρκεια της πορείας των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων υπήρχαν καλά οργανωμένες φιλοαμερικανικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με αμερικάνικους στρατιωτικούς ιστότοπους στις στρατιωτικές ασκήσεις θα δοθεί δυναμική δυνατότητα επίδειξης αμερικανικών οχημάτων μεταφοράς οπλικών συστημάτων «σε μία προφανή επίδειξη κίνησης ελευθερίας».

Tα στρατιωτικά γυμνάσια «Επέλαση του Δράκου ΙΙ» θα διαρκέσουν από 30 Μαΐου ως 22 Ιουνίου κυρίως στα εδάφη των τριών μικρών Βαλτικών Δημοκρατιών, όπου φροντίζεται από την Ατλαντική Συμμαχία να διατηρείται και ήδη οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις διασχίζουν το έδαφος της Τσεχοσλοβακίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πολλές τσεχικές πόλεις απ΄ όπου περνούν οι αμερικανικές δυνάμεις διοργανώνονται «αυθόρμητες εκδηλώσεις». Αυτές προβάλλονται από τα δυτικά Μέσα, για να υπενθυμίζουν πως ανάλογες εμφανίσεις δυνάμεων του αλήστου μνήμης Συμφώνου της Βαρσοβίας προκαλούσαν έντονες αντιδράσεις.

Ανάλογα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια στις ευαίσθητες αυτές περιοχές της Βαλτικής που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, από το 2011.

»Σκοπός των γυμνασίων είναι να επιδειχθεί η αποτελεσματική δυνατότητα άμεσης αντίδρασης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων» όπως επισημαίνεται από ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές πηγές.

Εκτός από τις αμερικανικές δυνάμεις, στα γυμνάσια συμμετέχουν στρατιώτες από Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβενία και Βρετανία.

Σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα ο γγ του NATO, είπε πως «η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, αποτελεί απάντηση στην ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία».

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από RT.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης