«Μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου θα καταβάλουμε όλα τα ποσά που οφείλει το Δημόσιο στους επιχειρηματίες» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παράλληλα πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται όμως για 60 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία γινόταν λόγος μέχρι τώρα, αλλά για πολύ χαμηλότερο ποσό, το οποίο και θα καθοριστεί επακριβώς μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύριος στόχος της κυβέρνησης —σημείωσε ο Ρέντσι— είναι «να εγγυηθεί στους επιχειρηματίες πρόσβαση σε (κονδύλια ύψους) 47 δισ. ευρώ, που συνδέονται με προγράμματα για την κατασκευή υποδομών» τα οποία «δεν παραβιάζουν κανέναν ευρωπαϊκό περιορισμό, διότι έχουν ήδη ενταχθεί στον υπάρχοντα προϋπολογισμό».

Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τονίζει ότι «η απόλυτη προτεραιότητα της δράσης είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά οι στατιστικές —πιθανότατα— θα αρχίσουν να αποτυπώνουν πραγματική βελτίωση από το 2015 και μετά».

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ φέτος, ο Ρέντσι παραδέχθηκε πως «θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος του 0,8% που είχε θέσει αρχικά η κυβέρνηση». Όπως υπενθυμίζει επίσης η «Κοριέρε ντέλα Σέρα», η σχετική αναθεωρημένη πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2014 δεν υπερβαίνει το 0,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την μεταρρύθμιση της Γερουσίας, ο Ρέντσι δείχνει αισιόδοξος και τονίζει ότι «έστω και αν λάβουμε υπόψη το ενδεχόμενο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία —κατά την ψήφιση τριών ή τεσσάρων τροπολογιών από τους γερουσιαστές— θα μπορούσε και να μειοψηφήσει, το όποιο πρόβλημα θα διορθωθεί στη συνέχεια, κατά την ψηφοφορία στη Βουλή».

«Μπορεί σε κάποιους αυτό να μην αρέσει, αλλά εμείς τις μεταρρυθμίσεις που υποσχεθήκαμε θα τις φέρουμε σε πέρας» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μιλώντας για το ιταλικό δημόσιο χρέος (το οποίο έχει ξεπεράσει τα 2 τρισ. ευρώ), ο Ιταλός πρωθυπουργός, πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας, αποκλείει κάθε πιθανότητα «κουρέματος» και υπενθυμίζει ότι «η Ιταλία έχει περισσότερα χρήματα από ό,τι χρέη». «Αυτή είναι μια πραγματικότητα, μια εικόνα που δεν αποτυπώνεται σε άλλες χώρες» προσθέτει, αναφερόμενος στο υψηλό επίπεδο αποταμίευσης των Ιταλών.

Όσο για τα σχέδιά του να προχωρήσει σε μια μεταρρύθμιση του ρόλου της Γερουσίας (δραστική μείωση των μελών της, κατάργηση της άμεσης εκλογής τους από τους πολίτες, αλλαγή του ρόλου του σώματος), τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Ρέντσι έθεσαν ως όριο για την πρώτη έγκρισή της από το σώμα της ίδιας της Γερουσίας την ογδόη του ερχόμενου Αυγούστου.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έκαναν αναφορά όμως σε «βεβιασμένες διαδικασίες που υπονομεύουν το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα» και ζήτησαν την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης