Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με τους Παλαιστίνιους να διαμαρτύρονται με διαδηλώσεις και την Παλαιστινιακή Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας να κηρύττει την «Τρίτη Ιντιφάδα».

Από τη στιγμή που ξέσπασε η νέα διαμάχη, ο ισραηλινός στρατός αύξησε την παρουσία του στην Ιερουσαλήμ και ενέτεινε επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη οργανωμένη παλαιστινιακή εξέγερση ξέσπασε το 1987 οπότε και γεννήθηκε η διεκδίκηση της δημιουργίας του χωριστού Παλαιστινιακού κράτους.

Για τον υπόλοιπο κόσμο, η Ιντιφάδα σήμαινε συγκρούσεις διαδηλωτών και πετροπόλεμος με τις ισραηλινές δυνάμεις. Η πρώτη Ιντιφάδα κράτησε ως το 1991 και τερματίσθηκε μετά την υπογραφή των συμφωνιών της διάσκεψης στη Μαδρίτη για να ολοκληρωθεί με τις συμφωνίες στο Όσλο το 1993.

Στη διάρκεια των έξι χρόνων της πρώτης Ιντιφάδα, υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους περί τους 1.200 Παλαιστίνιους από τα πυρά των Ισραηλινών, ενώ άλλοι 1.000 σκοτώθηκαν σε εμφύλιες διαμάχες.
Αντίστοιχα οι νεκροί Ισραηλινοί πολίτες ήταν περί τους 100 και 60 Ισραηλινοί στρατιώτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Νεαροί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές και Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα, Νοέμβριος 1993) 

Η Ιντιφάδα του Al-Aqsa

Ο δεύτερος γενικευμένος ξεσηκωμός των Παλαιστίνιων ξέσπασε το 2000 με πρωταγωνιστή πάλι τη Χαμάς.

Αφορμή υπήρξε η προκλητική επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν στο ιερό μουσουλμανικό τέμενος Al-Aqsa. Στις επιθέσεις της Χαμάς -που χαρακτηρίσθηκαν «τρομοκρατικές» από την ισραηλινή κυβέρνηση- σκοτώθηκαν περί τους 1.000 Ισραηλινούς πολίτες, ενώ από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν περί τους 3.000 Παλαιστίνιοι.

Tο 2005 μετά την διάσκεψη Sharm el-Sheikh συμφωνήθηκε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός και έτσι τερματίσθηκε η Ιντιφάδα του Al-Aqsa.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης