Ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του Πενταγώνου για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία -συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ-, πέταξε στο μέτωπο της μάχης φθάνοντας στο σημείο «Q West» με ένα C-130 κι έγινε έτσι ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την εμπόλεμη ζώνη μέχρι στιγμής.

Υπό άκρα μυστικότητα και μακριά από τις κάμερες, ο διοικητής του Πενταγώνου σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη μέσα στη νύχτα στην ιρακινή βάση τμήματος αλυσίδας εφοδιασμού για τον πόλεμο στη Μοσούλη τόνισε ότι αναμένει σθεναρή αντίσταση των δυνάμεων της Ίσιδας, όσο προσεγγίζεται από τις δυνάμεις της συμμαχίας, το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αεροδιάδρομος που χρησιμοποιήθηκε για να προσγειωθεί το αεροσκάφος είχε καταστραφεί από μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης το καλοκαίρι. Το αεροπλάνο που μετέφερε τον κ. Βότελ ήταν μόλις το πρώτο μεταγωγικό της στρατιωτικής δυνάμεως των ΗΠΑ που πλησιάζει τόσο πολύ το πεδίο της μάχης, μετά τις 17 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησε η επιχείρηση ανάκτησης της στρατηγικής πόλης της Μοσούλης (είχαν προηγηθεί ακόμη δύο πτήσεις σε Αφγανιστάν και Σαουδική Αραβία).

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος διάδρομος επαναλειτούργησε πριν από λίγες ημέρες.

«Πρόκειται για μία ανηφορική μάχη που θα δυσκολέψει πιο πολύ το επόμενο διάστημα» ανέφερε ο στρατηγός Βότελ και προσέθεσε: «Η πόλη της Μοσούλης και η ανάκτησή της είναι γεγονός ζωτικής σημασίας για τον συνασπισμό μας. Από την άλλη, οι τρομοκράτες του Χαλιφάτου είχαν πολύ χρόνο για να προετοιμαστούν, αλλά είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι κι αν βρούμε μπροστά μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υποδιοικητής του αμερικανικού στρατού Στέφεν Τάουνσεντ και επικεφαλής του ειδικού κλιμακίου συνδυασμένης καταπολέμησης των δυνάμεων του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου τόνισε ότι ο τρομοκρατικός όμιλος διαθέτει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ρουκετών και «έχει δημιουργήσει οχήματα – βόμβες τα οποία μας περιμένουν στην παλιά πόλη της Μοσούλης», όπως είπε.

Εξέφρασε, πάντως, τη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας «θα ξαναπάρουν πίσω τη Μοσούλη».

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης