Έκρηξη που οφείλεται προφανώς σε μετεωρίτη καταγράφηκε από κατοίκους της ρωσικής πόλης Μουρμάνσκ, 300.000 κατοίκων.

Πολλοί αυτοκινητιστές παρατήρησαν μια λαμπρή μπλε ουρά να διασχίζει με ταχύτητα το νυχτερινό ουρανό, το Σάββατο στις 02.10 τα ξημερώματα, ύστερα να εκρήγνυται και να μένει για λίγο σταθερή στον αέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για μετεωρίτη, αλλά οι ειδικοί ουδέποτε επιβεβαίωσαν που έπεσαν τα θραύσματα. Υπήρχαν κι εκείνοι που υποστήριξαν πως επρόκειτο για «σκουπίδια του διαστήματος», που ανεφλέγησαν καθώς εισήλθαν στην ατμόσφαιρα. Πάντως, δεν υπήρξαν πληροφορίες για τραυματισμούς από το αστρολογικό αυτό φαινόμενο.

Τόνοι από κοσμική σκόνη εισέρχεται στην ατμόσφαιρα καθημερινά, ενώ ο αριθμός των μετεωριτών υπολογίζεται σε περίπου 500 το χρόνο. Οι περισσότεροι από αυτούς όμως, είναι μικροί και οι αστρονόμοι δεν μπορούν να υπολογίσουν τον ακριβή αριθμό τους.

Έχουν σημειωθεί περισσότερες από 26 εκρήξεις – έντασης ανάλογης με πυρηνική έκρηξη – αστεροειδών στη γήινη ατμόσφαιρα στην περίοδο από το 2001 ως το 2013, με ισχυρότερη εκείνη που είχε το μέγεθος της ατομικής βόμβας που είχε καταστρέψει τη Χιροσίμα το 1945. Οι περισσότερες από τις εκρήξεις αυτές, όμως σημειώνονται στα πολύ υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας και δεν είναι δυνατόν να προκαλέσουν ζημιά στη Γη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά υποστηρίζει η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ελέγχου της τήρησης της Συμφωνίας για την απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης