Η ρωσική υπηρεσία ταχυδρομείων φαίνεται ότι είναι ανάμεσα στους φορείς που επλήγησαν από την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση με το WannaCry. Πρόκειται για ένα κακόβουλο λογισμικό, το οποίο κλειδώνει κοινά αρχεία ενός υπολογιστή που μολύνει και απαιτεί λύτρα για την επαναφορά του συστήματος στην αρχική του κατάσταση.

Συγκεκριμένα, τρεις υπάλληλοι των ρωσικών ταχυδρομείων δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η υπηρεσία έχει πέσει θύμα της επίθεσης και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρεις υπάλληλοι ισχυρίζονται ότι ορισμένα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιεί η υπηρεσία δυσλειτουργούν, ωστόσο εκπρόσωπος των ρωσικών ταχυδρομείων δήλωσε ότι κανένα δεν έχει μολυνθεί από το WannaCry. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι ορισμένα τερματικά έχουν απενεργοποιηθεί προληπτικά.

Ένας υπάλληλος δήλωσε στο Reuters ότι «οι επικεφαλής μάς κάλεσαν και μας είπαν να απενεργοποιήσουμε άμεσα ορισμένα τερματικά. Είπαν ότι αυτός ο εκβιαστικός ιός τα είχε μολύνει. Μας κάλεσαν εκ νέου αργότερα και είπαν ότι μπορούσαμε να τα ενεργοποιήσουμε ξανά, αλλά μπορείτε να δείτε ότι ακόμα δεν δουλεύουν».

Από την επίθεση έχουν επηρεαστεί επίσης ο οργανισμός κρατικών σιδηροδρόμων καθώς και το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αυτής. Το WannaCry άρχισε να εξαπλώνεται στα μέσα του Μαΐου και μέχρι στιγμής έχει επηρεάσει τουλάχιστον 300.000 υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 20% αυτών πιστεύεται ότι είναι στη Ρωσία. Το λογισμικό εξαπλώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς σε 150 χώρες. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έσπευσε να αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας στην επίθεση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής Άλαν Γουντγουόρντ του Πανεπιστημίου Σάρεϊ της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ότι «είναι πολύ πιθανό η ομάδα που ανέπτυξε τη συγκεκριμένη παραλλαγή του WannaCry να προσπαθούσε να ”παντρέψει” το WannaCry με τον ιό Eternalblue και το αποτέλεσμα αυτού ήταν κάτι πολύ πιο μολυσματικό από ό,τι φαντάζονταν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης