Επισήμως, η μάχη της Μοσούλης έληξε τη Δευτέρα 10 Ιουλίου το βράδυ με την ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Haider Al-Abadi, μιας «ολοκληρωτικής νίκης» των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ). Ιρακινές δυνάμεις έχουν ριζώσει σε όλους τους τομείς της πόλης και η μητρόπολη του βόρειου Ιράκ θεωρείται «απελευθερωμένη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για την τελευταία αποστολή των υπηρεσιών ασφάλειας, για να κυνηγήσουν τους τελευταίους τζιχαντιστές που έχουν καταφύγει στα ερείπια της παλιάς πόλης, θα πρέπει να είναι μια τυπική διαδικασία.

Ούτε η Ρωσία επιβεβαιώνει πλεον…

Όμως, μια εβδομάδα μετά την ανακήρυξη της νίκης, ούτε η Ρωσία επιβεβαιώνει το θάνατο του πιο επικίνδυνου ανθρώπου στον κόσμο. Το Κρεμλίνο έχει «αντικρουόμενες» πληροφορίες σχετικά με το θάνατο του ηγέτη της τζιχάντ οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ), Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο θάνατος του οποίου είχε ανακοινωθεί ως «πιθανός» από τον ρωσικό στρατό τον Ιούνιο (σε μια αεροπορική επιδρομή κοντά στην πόλη της Raqa βόρεια στη Συρία) και πάλι την περασμένη εβδομάδα από μια ΜΚΟ της Συρίας.

Ο θάνατος του επικεφαλής της EI ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH), μετά την ανακοίνωση από το Ιράκ για τη νίκη του στη Μοσούλη. Η ΜΚΟ, η οποία διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, ανέφερε ότι αγνοεί τον τόπο, την ημερομηνία και τις συνθήκες του υποτιθέμενου θανάτου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πληροφορίες που μας έρχονται είναι αντιφατικές και δεν επαληθεύονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας,» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεν έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες», προσέθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν το θάνατο του επικεφαλής της ΕΙ.

Από το 2014, οι φήμες και οι πληροφορίες για το θάνατο του ηγέτη της τζιχάντ οργάνωσης κυκλοφορούσαν τακτικά, αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι έχει ακουστεί να προτρέπει από μια καταγραφή εκπομπής ήχου, το Νοέμβριο, λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης στη Μοσούλη, τους άνδρες του που εργάζονται μυστικά σε όλη την υφήλιο, «να παλέψουν μέχρι το μαρτύριο για την λύτρωσή τους». 

“Zωντανός κατά 99%”

Το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH), μια οργάνωση κοντά στην αντιπολίτευση, η οποία διατηρεί μια καθημερινή σύγκρουση με ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε λάβει την επιβεβαίωση του θανάτου του.

Όμως ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, «χαλίφης» του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου, είναι ακόμα ζωντανός και βρίσκεται νότια της Raqqa (Συρία), σύμφωνα και με το κορυφαίο πρόσωπο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και ηγέτη της ισχυρότερης κουρδικής μυστικής υπηρεσίας, Λαχούρ Ταλαμπανί ο οποίος δηλώνει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι Μπαγκντάντι είναι ζωντανός. Είμαστε 99% σίγουροι». «Μην ξεχνάτε ότι προέρχεται από την Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Δραπέτευσε με τις υπηρεσίες ασφαλείας. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει και πως κινείται», είπε.

Η οργάνωση της τζιχάντ, έχει χάσει τη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, μετά από τρία χρόνια κατοχής και προσπαθεί να αντισταθεί πλέον στη Ράκκα, αλλάζοντας στρατηγική για να μετατραπεί σε ένα νέο είδος «Al Κάιντα».

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης