Πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων έχουν βυθίσει πάνω από 100 σκάφη του Isis, καταστρέφοντας 65 από αυτά, μόνο το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη διεθνή στρατιωτική συμμαχία.

Ενώ το Ιράκ παραμένει σχεδόν εξ ολοκλήρου περίκλειστο οχυρό, οι ποταμοί Τίγρη και Ευφράτη που διασχίζουν τη χώρα αυτή, χρησιμοποιούνται από τον Ιsis για διάφορους σκοπούς όπως η μεταφορά μαχητών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική ηγεσία του συνασπισμού εναντίον του Isis, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την 10η Σεπτέμβρη και την αεροπορική επιδρομή εναντίον μιας τακτικής μονάδος του Isis, σε σκάφος κοντά στην Μπάσρα, του Ιράκ.

Φορτηγά πλοία και μηχανοκίνητα σκάφη έχουν παρατηρηθεί να κινούνται κατά μήκος των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη για το σκοπό της διαπεραίωσης οχημάτων και εξοπλισμού του Isis.

O συνταγματάρχης Γιόζεφ Σκρόσα δήλωσε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ότι αυτό συμβαίνει συχνά, όταν τα ιρακινά στρατεύματα ελέγξουν τις γέφυρες της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαχητές του Isis πάντως έχουν στο στόχαστρο και γέφυρες με πλωτά που χρησιμοποιούνται ως αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί για επιθέσεις από την ομάδα του τρόμου.

Ένα αμερικανικό ελικόπτερο «Απάτσι» τον Ιούλιο κατέστρεψε ένα τέτοιο πλωτό σκάφος IED, γεμάτο εκρηκτικά σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δίνουν σκληρή μάχη στην Καγιάρα και το Αμπντάλαχ, που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Τίγρη, νοτίως του αρχηγείου του ISIS κοντά στην πόλη της Μοσούλης.

Σε αυτές τις περιοχές μαχητές του Isis όπως εξηγεί και η απεσταλμένη του CNN στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε, πυρπολούν δεξαμενές λαδιού προκειμένου οι κινήσεις τους να μην γίνονται ορατές από αέρος, καθώς οι ΗΠΑ και το Ιράκ θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Μοσούλης, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Zougla.gr

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης