Την προηγούμενη εβδομάδα η αφγανική Πολεμική Αεροπορία έριξε την πρώτη της βόμβα κατευθυνόμενη με λέιζερ σε συγκρότημα των Ταλιμπάν στην επαρχία Φάρα, στο δυτικό Αφγανιστάν, όπου από τις αρχές του έτους έχουν αυξηθεί οι συγκρούσεις.

Η επιδρομή αυτή αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την Πολεμική Αεροπορία και ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Καμπούλ στη Φάρα, όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους εκατοντάδες Ταλιμπάν αφότου ο στρατός, με τη στήριξη των ΗΠΑ, έχει αυξήσει τις επιχειρήσεις του στη γειτονική επαρχία Χελμάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον τελευταίο μήνα μαχητές των Ταλιμπάν έχουν επιφέρει μια σειρά ισχυρών πληγμάτων στις κυβερνητικές δυνάμεις, με τη βοήθεια, όπως καταγγέλλουν οι τοπικοί αξιωματούχοι, του γειτονικού Ιράν που συνορεύει με την επαρχία.

Πρόσφατα στη διάρκεια μίας εβδομάδας 180 στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο απολογισμός των νεκρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας φτάνει κάθε εβδομάδα έως και τους 250.

Ο κυβερνήτης της Φάρα παραιτήθηκε τον Ιανουάριο κατηγορώντας την Καμπούλ για πολιτική παρέμβαση, ενώ πολίτες καταγγέλλουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν γνωρίζουμε τον λόγο για την κλιμάκωση της βίας, όμως μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι φοβούνται πολύ και δεν έχουν κοιμηθεί ήρεμα επί μήνες εξαιτίας των συγκρούσεων», δήλωσε ο Αμπντουλά, ένας καταστηματάρχης της πόλης Φάρα.

«Χιλιάδες νέοι άνθρωποι είναι άνεργοι, είτε εντάσσονται στους Ταλιμπάν είτε περνούν τα σύνορα στο Ιράν για να βρουν δουλειά», πρόσθεσε.

Η κατάσταση στη Φάρα αποτελεί ένα δείγμα των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η αφγανική κυβέρνηση και οι Αμερικανοί σύμμαχοί της, οι οποίοι ανακοίνωσαν πέρυσι μια νέα στρατηγική για να ωθήσουν τους Ταλιμπάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω ενός μίγματος αεροπορικών πληγμάτων και ενισχυμένης στήριξης στους Αφγανούς.

Αυτό τον μήνα ο αφγανικός στρατός, με τη στενή βοήθεια Αμερικανών συμβούλων, ξεκίνησαν νέα εκστρατεία για να πλήξουν τις θέσεις των Ταλιμπάν στη Μάρζα και τη Ναντ Άλι της Χελμάντ.

Καθώς αυξάνονται οι επιχειρήσεις σε αυτή την επαρχία, οι Δυτικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η πίεση έχει ωθήσει τους αντάρτες στη Φάρα. Ωστόσο προσθέτουν ότι το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν πλέον επικεντρώνονται σε περιοχές μακριά από τα πεδία των μαχών όπου απειλούσαν την κυβέρνηση είναι απόδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

«Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν σε αυτές τις απομονωμένες περιοχές αποτελούν ένδειξη ότι έχουν περιορίσει πολύ τις φιλοδοξίες τους μετά την αποτυχία τους να καταλάβουν πρωτεύουσες επαρχιών το 2017», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματικός Τομ Γκρίσμπαγξ, εκπρόσωπος του νατοϊκού συνασπισμού.

Πρόσφατα αμερικανικά αεροσκάφη άρχισαν να βομβαρδίζουν «εργοστάσια ναρκωτικών» στη Χελμάντ που είναι πλούσια σε όπιο, όμως τοπικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι Ταλιμπάν θα πολεμήσουν σκληρά για να μην χάσουν τον έλεγχο των οδών του λαθρεμπορίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης