Ένα ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα, αρμόδιο για την ινδική υποήπειρο, καθώς και ο επικεφαλής των «ειδικών δυνάμεων» των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ (νότια), σκοτώθηκαν τις τελευταίες μέρες στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν την Τρίτη η αφγανική υπηρεσία πληροφοριών και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι δύο άνδρες «είχαν προκαλέσει τον θάνατο πολλών αθώων Αφγανών• η εξολόθρευσή τους θα διαταράξει τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων των τρομοκρατών στις οργανώσεις τους αντιστοίχως», επισήμανε με εμφανή ικανοποίηση η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν σε μια ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την NDS, την αφγανική υπηρεσία αντικατασκοπίας, κι έναν εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων στην Καμπούλ, «ο Όμαρ Χέταμπ, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του δικτύου της αλ Κάιντα» και αρμόδιος «για την ινδική υποήπειρο» σκοτώθηκε τη Δευτέρα. Ήταν επίσης γνωστός ως Όμαρ Μανσούρ.

«Εμπλεκόταν άμεσα σε μάχες εναντίον (των δυνάμεων) της αφγανικής κυβέρνησης και των ξένων στρατευμάτων (στο Αφγανιστάν) και εκπαίδευε μέλη των Ταλιμπάν στον χειρισμό ρουκετών και όλμων και σε νυχτερινές εφόδους», διευκρίνισε η αμερικανική διοίκηση.

Ο Όμαρ Χέταμπ σκοτώθηκε στο πλαίσιο μιας «σειράς επιχειρήσεων στις επαρχίες Γκάζνι, Ζαμπούλ και Πάκτια» (κεντρικό, νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν, αντιστοίχως), ανέφερε σε μια χωριστή ανακοίνωσή της η NDS, χωρίς να διευκρινίσει πού βρισκόταν αυτό το στέλεχος της Αλ Κάιντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την ίδια πηγή, «80 μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν» και 27 συνελήφθησαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών.

«Αυτές οι επιχειρήσεις δείχνουν την αύξηση της δύναμης των αφγανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς», έκρινε ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, διοικητής της αμερικανικής δύναμης και της επιχείρησης Resolute Support του NATO.

Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν τον θάνατο του επικεφαλής της λεγόμενης «Κόκκινης Μονάδας», των «ειδικών δυνάμεων» των Ταλιμπάν στη Χελμάντ, μια επαρχία του νότιου Αφγανιστάν όπου οι ισλαμιστές αντάρτες ελέγχουν τις 10 από τις 14 περιφέρειες.

«Ο Μουλάς Σαχ Ουάλι, γνωστός και ως Χάτζι Νασίρ, διοικητής της Κόκκινης Μονάδας στη Χελμάντ, σκοτώθηκε την 1η Δεκεμβρίου σε (αεροπορικό) πλήγμα, μαζί με έναν από τους αξιωματικούς του και τρεις από τους άνδρες τους.»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων, «ο Ουάλι και οι άνδρες του είχαν σχεδιάσει πολλές επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και επιθέσεις εναντίον αμάχων, των αφγανικών δυνάμεων και αυτών του συνασπισμού».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημάνθηκε ότι «οι Ταλιμπάν είναι υπεύθυνοι για την καλλιέργεια παπαρούνας στη Χελμάντ και τη διακίνηση οπίου», που οι αμερικανικές δυνάμεις υποσχέθηκαν να «συνεχίσουν να καταδιώκουν».

Οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν στα τέλη του Νοεμβρίου μια σειρά επιδρομών εναντίον εργαστηρίων παρασκευής ηρωίνης στη Χελμάντ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης