Οι μαθητές 103 σχολείων στην κεντρική επαρχία Λογκάρ του Αφγανιστάν δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν μαθήματα το Σάββατο, καθώς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αυτά παρέμειναν κλειστά εξαιτίας απειλών των Ταλιμπάν, δήλωσε αξιωματούχος.

Οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν πάνω από 60 σχολεία στο κέντρο της πρωτεύουσας της επαρχίας, της Πολ-ι-Άλαμ, εξαιτίας απειλών της οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών, διευκρίνισε ο Άμπντουλ Ουακίλ Καλιουάλ, επικεφαλής της διεύθυνσης δημόσιας εκπαίδευσης στην επαρχία Λογκάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλα περίπου 40 σχολεία παραμένουν κλειστά στην περιοχή Μοχάμαντ Αγά, που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το κλείσιμο των σχολείων στερεί από 60.000 μαθητές την πρόσβαση στην παιδεία.

Οι Ταλιμπάν άρχισαν να απειλούν τους εκπαιδευτικούς και να τους προειδοποιούν να μένουν σπίτια τους έπειτα από μια σειρά πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λογκάρ στις οποίες υπέστησαν βαριές απώλειες, σύμφωνα με αξιωματούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, στη νότια επαρχία Χελμάντ, 123 σχολεία παραμένουν κλειστά επί 10 χρόνια εξαιτίας της αέναης βίας, γεγονός που έχει πλήξει πάνω από 600.000 μαθητές, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος.

Η διαφθορά, ο συνεχιζόμενος ανταρτοπόλεμος και ο δισταγμός των κατοίκων να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία είναι οι κύριες αιτίες του κλεισίματος εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην επαρχία, σημείωσε ο Νταούντ Σαφάρι, επικεφαλής της διεύθυνσης εκπαίδευσης της Χελμάντ.

Από τον Μάιο, οι Ταλιμπάν έχουν κλείσει περίπου 30 σχολεία στην επαρχία Τάχαρ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, στερώντας την εκπαίδευση σε 11.000 μαθητές.

Τουλάχιστον 3,7 εκατομμύρια παιδιά στο Αφγανιστάν, ηλικίας 7 ως 17 ετών, δεν μπορούν να πάνε σχολείο, τόνιζε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης