Τουλάχιστον δεκαπέντε Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια επίθεση των Ταλιμπάν εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης στην επαρχία Κανταχάρ, τη δεύτερη μέσα στην ίδια εβδομάδα, γνωστοποίησε χθες το αφγανικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν μια συντονισμένη επίθεση εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης την περασμένη νύχτα στην περιοχή Σαχ Ουάλι Κοτ, στην επαρχία Κανταχάρ», στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν, ο Νταουλάτ Ουαζίρι, διευκρινίζοντας ότι η επίθεση «διήρκεσε πολλές ώρες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας τοπικός αξιωματούχος στην επαρχία έδωσε από την πλευρά του ακόμη βαρύτερο απολογισμό, κάνοντας λόγο για 20 νεκρούς.

«Έχουμε τόσους πολλούς νεκρούς, δυστυχώς. Έχουμε 20 ανθρώπους που είναι νεκροί, όλοι τους ανήκαν στον στρατό, και δεκαέξι τραυματίες. Τέσσερις στρατιώτες επίσης αγνοούνται έπειτα από αυτή την επίθεση. Και οι Ταλιμπάν πήραν τέσσερα οχήματα Χάμβι», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Κάρι Γιούσουφ Αχμάντι, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε μια ανακοίνωση που διένειμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πολεμιστές μας (…) σκότωσαν 35 στρατιώτες-μαριονέτες. Οκτώ άλλοι αιχμαλωτίστηκαν και κατασχέθηκαν πολλά όπλα και πυρομαχικά.»

Οι ισλαμιστές αντάρτες απείλησαν, όταν εξαπέλυσαν την εαρινή επίθεσή τους στα τέλη του Απριλίου, ότι θα έβαζαν κατά προτεραιότητα στο στόχαστρό τους τα δυτικά στρατεύματα, που θεωρούν εισβολείς, και τους «ντόπιους μισθοφόρους τους», όπως αποκαλούν τους αφγανούς στρατιώτες και αστυνομικούς.

Στην αρχή της εβδομάδας τουλάχιστον δέκα αφγανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον της βάσης τους στην ίδια επαρχία, την Κανταχάρ. Στην επίθεση συμμετείχαν πάνω από 200 άνδρες και την ευθύνη για αυτή ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, που μοιάζουν να ενισχύονται δεκαπέντε χρόνια αφού εκδιώχθηκαν από την εξουσία με την επέμβαση των Αμερικανών και συμμάχων τους.

Σε μια δημόσια εκδήλωση την Πέμπτη ο αρχηγός της αστυνομίας της Κανταχάρ, ο στρατηγός Άμπντουλ Ραζίκ, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για τις συχνά ριζοσπαστικές μεθόδους του, καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης στην Καμπούλ, κατηγορώντας μέλη της ότι επιδιώκουν να «αποσταθεροποιήσουν» την επαρχία.

«Όταν γίνεται μια επίθεση στην Κανταχάρ, η κεντρική κυβέρνηση δεν βοηθάει», υποστήριξε ο Ραζίκ.

Πηγές: AΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης