Ο διοικητής των αμερικανικών και διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δήλωσε την Πέμπτη ότι «δεν διαψεύδει» δημοσιεύματα κατά τα οποία η Ρωσία προσφέρει υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων και όπλων, στους Ταλιμπάν.

Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον έκανε τη δήλωση αυτή στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και καιρό Αμερικανοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονται για αυτή που ο Νίκολσον έχει αποκαλέσει στο παρελθόν «βλαβερή επιρροή» της Ρωσίας στο Αφγανιστάν. Αλλά η σημερινή δήλωση του στρατηγού ουσιαστικά εξακοντίζει την κατηγορία προς τη Μόσχα ότι προμηθεύει με όπλα τους Ταλιμπάν.

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα κατά τα οποία η Ρωσία προσφέρει ένα φάσμα βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου και οπλισμού, ο Νίκολσον απάντησε «όχι, δεν το διαψεύδω αυτό».

Η Ρωσία επικρίνει τις ΗΠΑ για τους χειρισμούς τους στο Αφγανιστάν, όπου ο σοβιετικός στρατός ενεπλάκη τη δεκαετία του 1980 σε έναν καταστροφικό πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρωσική κυβέρνηση έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι παρέχει οποιαδήποτε υλική ή οικονομική βοήθεια στους ισλαμιστές αντάρτες. Λέει πως διατηρεί επαφές με κάποια στελέχη των Ταλιμπάν προκειμένου να ασκεί πίεση για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ένας ανώτερος αξιωματικός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως υπάρχουν στοιχεία για το ότι η Ρωσία προσφέρει υποστήριξη, με χρήματα και όπλα όπως για παράδειγμα πολυβόλα, στους Ταλιμπάν και η ροή του οπλισμού έχει επιταχυνθεί μέσα στους τελευταίους 18 μήνες.

Ο Μάτις, ο οποίος επισκέφθηκε το Αφγανιστάν για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως εάν «όπλα διοχετεύονται εδώ από κάποια ξένη χώρα», αυτό γίνεται «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Μάτις είχε αποφύγει την ερώτηση εάν η βοήθεια που φέρεται κατά την Ουάσινγκτον να δίνει η Μόσχα στους Ταλιμπάν συμπεριλαμβάνει και όπλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης