Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση εναντίον του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Αφγανιστάν στην Καμπούλ η οποία διήρκεσε πάνω από δύο ώρες τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, με πολλούς φοιτητές να απευθύνουν σπαρακτικές εκκλήσεις για βοήθεια και άλλους να πηδούν απελπισμένοι από παράθυρα.

Η ευθύνη για την επίθεση στο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου φοιτούν 1.700 σπουδαστές δεν έχει αναληφθεί μέχρι τώρα. Δύο καθηγητές του πανεπιστημίου, ένας Αυστραλός κι ένας Αμερικανός, είχαν απαχθεί στις αρχές του μήνα, χωρίς να αναληφθεί η ευθύνη ούτε για εκείνη την ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενέργεια αυτή σημειώθηκε ενώ οι Ταλιμπάν έχουν περάσει στην επίθεση εναντίον της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης. Η προεδρία του Αφγανιστάν έκανε λόγο για μια “άνανδρη επίθεση” κι υποστήριξε ότι “ενορχηστρώθηκε” από το Πακιστάν, καθώς η Καμπούλ κατηγορεί όλο και πιο συχνά το Ισλαμαμπάντ πως προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους αφγανούς Ταλιμπάν.

“Δεκαέξι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οκτώ φοιτητών, σκοτώθηκαν, και άλλοι 53 τραυματίστηκαν”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, διευκρινίζοντας πως ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι κι ένας καθηγητής.

Ο αριθμός των δραστών δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι τώρα. Η αστυνομία της Καμπούλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τους δύο από αυτούς στην επιχείρησή της στο κτιριακό συγκρότημα του πανεπιστημίου τα ξημερώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αφγανικός στρατός, με την αρωγή στρατιωτικών συμβούλων της διεθνούς στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, περικύκλωσε την πανεπιστημιούπολη λίγη ώρα αφότου άρχισε η επίθεση. Εκατοντάδες φοιτητές διασώθηκαν κι απομακρύνθηκαν από τον χώρο αυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μερικοί φοιτητές, κάποιοι τρομοκρατημένοι, με δάκρυα στα μάτια, βγήκαν συνοδευόμενοι από αστυνομικούς από την πανεπιστημιούπολη όταν η επιχείρηση των αρχών ολοκληρώθηκε.
Εκρήξεις και πυρά ξέσπασαν χθες βράδυ στο πανεπιστήμιο, όπου βρίσκονταν πολλοί από τους φοιτητές που παρακολουθούν απογευματινά και βραδινά τμήματα – κατά τη συνήθη πρακτική στο Αφγανιστάν, όπου πολλοί φοιτητές είναι παράλληλα κι εργαζόμενοι.

Η χθεσινή επίθεση ήταν η πρώτη τέτοιας έκτασης εναντίον ενός πανεπιστημίου στο Αφγανιστάν και ρίχνει μια βαριά σκιά στον τομέα της παιδείας, που για πολλούς είναι μια από τις ελάχιστες πηγές ελπίδας για τη χώρα.

Το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν, το οποίο συνεργάζεται με γνωστά αμερικανικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Τζόρτζταουν ή το Στάνφορντ, θεωρείται στόχος διότι σε αυτό διδάσκουν δυτικοί εκπαιδευτικοί.

Η τύχη των δύο καθηγητών που απήχθησαν την 7η Αυγούστου από ένοπλους οι οποίοι έσπασαν τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους πολύ κοντά στο εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι ακόμη άγνωστη. Οι απαγωγές ξένων είναι σχετικά συχνό φαινόμενο στην Καμπούλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης