Στοιχεία για τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης της Τρίτης στο Αφγανιστάν και τη μέθοδο που ακολούθησαν, έδωσαν οι τοπικές αρχές.

Οι Ταλιμπάν, που επιτέθηκαν σε ένα μεγάλο συγκρότημα όπου στεγάζονται πολλές υπηρεσίες της αστυνομίας στην Γκαρντέζ, στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 231, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, διέθεταν στολές αλλά και πλαστές ταυτότητες της αφγανικής αστυνομίας, όπως δήλωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι οι οποίοι τόνισαν ότι θα ξεκινήσει έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο δράσης συχνά στις επιθέσεις τους, προκαλώντας μεγαλύτερο χάος και σύγχυση στους στόχους.

Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, καθιστώντας την επίθεση στη Γκαρντέζ, πρωτεύουσα της επαρχία Πακτίγια, την πιο αιματηρή που έχει σημειωθεί στο Αφγανιστάν εδώ και σχεδόν πέντε μήνες και την επίθεση στις 31 Μαΐου με παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό στην Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν 150 άνθρωποι και 400 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή των υπηρεσιών υγείας της επαρχίας Πακτίγια, τον Χανταγιατουλάχ Χαμίντι, έχουν καταγραφεί 48 νεκροί και 161 τραυματίες στο κεντρικό νοσοκομείο της Γκαρντέζ και ακόμη 12 νεκροί και 75 τραυματίες στο στρατιωτικό νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι περισσότεροι νεκροί ανήκαν στις δυνάμεις ασφαλείας ενώ οι περισσότεροι τραυματίες είναι άμαχοι», διευκρίνισε.

Στην Καμπούλ η ιταλική μη κερδοσκοπική οργάνωση Emergency, που ειδικεύεται στο χειρουργείο πολέμου, ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι δέχθηκε «37 τραυματίες και τρεις νεκρούς» από τη Γκαρντέζ.

Εξάλλου ο απολογισμός μια ταυτόχρονης επίθεσης στην έδρα του κυβερνήτη στη Γκάζνι, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Γκαρντέζ, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω με 20 νεκρούς, εκ των οποίων 15 μέλη των δυνάμεων και πέντε άμαχοι, καθώς και περίπου 20 τραυματίες. Οι έξι δράστες της επίθεσης είναι επίσης νεκροί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνήτη Χάρεφ Νούρι.

Στη Γκαρντέζ, εκτός από τους βομβιστές αυτοκτονίας που επέβαιναν σε παγιδευμένα οχήματα, «έντεκα εμπλεκόμενοι δράστες, φορούσαν στολές της αστυνομίας και χρησιμοποίησαν πλαστές αστυνομικές ταυτότητες για να εισέλθουν στο συγκρότημα», δήλωσε ο Αμπντουλά Χάσρατ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Πακτίγια.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Σάρνταρ Ουάλι Ταμπάσουμ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα.

«Δύο άνθρωποι, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν συλληφθεί», επεσήμανε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δράστες ενδέχεται να είχαν συνεργούς μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η επαρχία Πακτίγια και γενικότερα το νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, που συνορεύει με το Πακιστάν και τις περιοχές των φυλών, αποτελεί το προπύργιο των Ταλιμπάν και άλλων ένοπλων οργανώσεων, όπως το δίκτυο Χακάνι και η αλ Κάιντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης