Το 2015 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά για τους άμαχους στο Αφγανιστάν από το 2009, όταν ο ΟΗΕ άρχισε να μετρά τον αριθμό των Αφγανών, νεκρών και τραυματιών, σε ένοπλες συγκρούσεις και βομβιστικές επιθέσεις.

Συνολικά 11.002 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν το 2015, αριθμός αυξημένος κατά 4% σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του ΟΗΕ. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι άμαχοι στο Αφγανιστάν αποτελεί το στοιχείο ότι ένα στα τέσσερα θύματα το 2015 ήταν παιδί (αύξηση κατά 14% σε σχέση με πέρυσι).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι εντελώς απαράδεκτο. Καλούμε αυτούς που προκαλούν τα δεινά αυτά στον αφγανικό λαό να σταματήσουν και να προστατέψουν τους αμάχους» τόνισε σε δηλώσεις του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Νίκολας Χέισομ.

Μάχες και βομβιστικές επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές αναφέρονται ως η κύρια αιτία θανάτου των αμάχων το 2015. Η έκθεση δίνει έμφαση στις επιδρομές των Ταλιμπάν στα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα στη σύντομη κατάληψη της πόλης Κουντούζ, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης