Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς «π» και σε αυτήν είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς «π» γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, λόγω κάποιων αριθμητικών συμπτώσεων που συμβαίνουν την ημέρα αυτή. Στην Αμερική, η 14/3 γράφεται ως 3-14, δηλαδή η τιμή της σταθεράς (Π=3,14).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη ημέρα γιορτάζεται σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς 1.59 το μεσημέρι, καθώς το 1,5,9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι Π=3,14159.

Ο εορτασμός της ημέρας του «π» καθιερώθηκε το 1988 από τον Larry Shaw. Γιορτάζεται, δε, με την κατανάλωση στρογγυλών πιτών, καθώς στα αγγλικά το ελληνικό γράμμα «π» θυμίζει την αγγλική λέξη pie που προφέρεται «πάι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Larry Shaw

Η μαθηματική σταθερά «π» είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, στη φυσική και στη μηχανολογία.

Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα «π» (πι) της λέξης «περιφέρεια» και έχει καθιερωθεί διεθνώς. Στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζεται ως Pi, όταν δεν είναι διαθέσιμοι τυπογραφικά ελληνικοί χαρακτήρες. Το «π» είναι γνωστό επίσης ως σταθερά του Αρχιμήδη ή αριθμός του Λούντολφ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης