Η Σεούλ αύξησε το επίπεδο συναγερμού των ενόπλων δυνάμεών της, ιδιαίτερα της ηλεκτρονικής επιτήρησης, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Βόρειος Κορέα θα προχωρήσει εντός της ημέρας σε δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου μέσου βεληνεκούς. Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί – κατά τα φαινόμενα – με επίκεντρο τις ανατολικές ακτές της Βορείου Κορέας με τροχιά πάνω από την Ιαπωνία και με τελικό στόχο θαλάσσιο χώρο του Ειρηνικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αμερικανικές και νοτιοκορεατικές πηγές, τουλάχιστον ένας πύραυλος με βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων είναι έτοιμος για εκτόξευση. Η Πιονγιάνγκ έχει ανεβάσει τους τόνους τις τελευταίες ημέρες, προειδοποιώντας νοτιοκορεατικές, ιαπωνικές και αμερικανικές βάσεις στην περιοχή για το ενδεχόμενο πολέμου.

Χθες, μάλιστα, η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε τους ξένους πολίτες στη Νότιο Κορέα να εγκαταλείψουν τη χώρα σε περίπτωση πολέμου, εκδίδοντας ανακοίνωση που – μεταξύ άλλων – ανέφερε: «Δεν επιθυμούμε να πάθουν κακό οι ξένοι στη Νότιο Κορέα σε περίπτωση πολέμου».

Εν τω μεταξύ, οι 53.000 Βορειοκορεάτες εργαζόμενοι της Καεσόνγκ δεν εμφανίστηκαν την Τρίτη στη δουλειά τους στη βιομηχανική ζώνη που λειτουργεί από κοινού με τη Νότιο Κορέα, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί τη διακοπή της λειτουργίας της ζώνης για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε, το 2004. Κίνηση που εκλαμβάνεται ως ένδειξη επιβεβαίωσης της πρόθεσης για πυραυλική δοκιμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, χθες, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν προειδοποίησε ότι η κρίση στην κορεατική χερσόνησο μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη, ενώ ανακοίνωση που εξεδόθη από τη βορειοκορεατική Επιτροπή Ειρήνης Ασίας – Ειρηνικού αναφέρει ότι «η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο οδεύει προς θερμοπυρηνικό πόλεμο».

Οι υπουργοί Εξωτερικών των G8 θα συναντηθούν σήμερα στο Λονδίνο – στο πλαίσιο συζητήσεων σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία – όμως αναμένεται να τους απασχολήσει και η κρίση στην κορεατική χερσόνησο. Κυρίως, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να ανταποκριθούν στις απειλές της Βόρειας Κορέας εναντίον των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι οι G8 βρίσκονταν σε συμφωνία να απορρίψουν την πρόσφατη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν διπλωματική πολιτική προκειμένου να καταλαγιάσει η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη βορειοανατολική Ασία.

Θυμίζουμε ότι η ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώθηκε από τη στιγμή που τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Βόρειο Κορέα, ύστερα από την τρίτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Νοτίου Κορέας τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει την οργή της Πιονγιάνγκ, η οποία απείλησε αμφότερες με πυρηνική επίθεση.

Ελάχιστοι αναλυτές ανέμεναν ότι η Βόρειος Κορέα θα διακινδύνευε την Καεσόνγκ, η οποία αποφέρει δύο δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εμπορικά αγαθά και απασχολεί πάνω από 50.000 Βορειοκορεάτες σε 123 νοτιοκορεατικές εταιρείες. Η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Παρκ Γουέν Χι, δήλωσε ότι, αν η Βόρειος Κορέα κλείσει τη συνοριακή βιομηχανική ζώνη της Καεσόνγκ, θα βλάψει την αξιοπιστία της χώρας και καμία εταιρεία δεν θα επιθυμεί πλέον να επενδύσει σε αυτή.

Η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες έπληξε και τις χρηματιστηριακές αγορές στη Σεούλ. Από την περασμένη Τετάρτη που η Βόρειος Κορέα εμπόδισε την πρόσβαση στη ζώνη, οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Σεούλ έχουν σημειώσει πτώση της τάξεως του 3%. Χθες, οι μετοχές ορισμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Καεσόνγκ κατέγραψαν σημαντική πτώση, ενώ το νόμισμα γουάν σημείωσε πτώση μεγαλύτερη του 2%, έναντι του δολαρίου, από την περασμένη Τετάρτη.

Ακολουθεί η εμβέλεια έξι καταγεγραμμένων πυραύλων που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Βόρειος Κορέα, όπως τους καταγράφει το CNN:

SCUD D

NODONG

TAEPODONG 1

TAEPODONG X



TAEPODONG 2

UNHA-3

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης